MOMS Kulpín

Pohybom ku zdraviu...

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 1 zo 4 dospelých a až 3 zo 4 mladých ľudí vo veku 11 až 17 rokov nie sú dostatočne fyzicky aktívni. Takéto štatistiky, varujú odborníci, nás vedú hlbšie do pandémie obezity, no zároveň zvyšujú počet ľudí trpiacich chronickými neprenosnými chorobami. Fyzická aktivita je niečo, čomu by sme záväzne mali venovať aspoň 30 minút každý deň – odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Prečo? Lebo pohyb priaznivo pôsobí na všetky telesné systémy - zvyšuje pružnosť a výkonnosť srdcovocievneho a dýchacieho systému, metabolizmu, prispieva k rozvoju kostry a svalstva, zlepšuje svalovú silu i ohybnosť kĺbov, znižuje hladinu cukru a tukov, zvyšuje imunitu, predlžuje mladosť a odďaľuje starobu. Pohyb spôsobuje prekrvenie mozgu, lepšiu vnímavosť a zlepšenie pamäte, psychickú vyrovnanosť, emočnú stabilitu a optimizmus. Dostatok pohybu znižuje agresivitu, hnev, strach... Skúste si denne dopriať pohyb vo forme akejkoľvek fyzickej aktivity. Odmení sa vám zato nielen vaše telo, ale aj vaše psychické zdravie.

 

Pohybom ku zdraviu...

 

Životné tempo za posledných 20 rokov je oveľa rýchlejšie, no stali sme sa viac pasívni. Sme viac online ako v prírode, v pohybe. Vďaka veľkým technickým pokrokom, ktoré nám stále viac uľahčujú život, uskutočňujeme čoraz menej fyzickej aktivity. Výrazne stúpajú požiadavky na psychickú záťaž, zatiaľ čo telesná aktivita klesá na minimum. Nedostatočná fyzická aktivita najčastejšie v kombinácii s nesprávnou výživou sa spolupodieľa na vzniku chronických ochorení ako sú ochorenia srdcovocievne, onkologické, metabolické, respiračné, ochorenia pohybového aparátu a i.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa na Svetovom zdravotníckom zhromaždení v máji 2002 rozhodla iniciovať a zaradiť do svojho kalendára nový svetový deň pod názvom - Pohybom ku zdraviu a navrhla, aby sa týmto dňom stal 10. máj. Táto iniciatíva plne odráža obavy členských štátov zo vzrastajúceho počtu chronických ochorení spôsobených nezdravou výživou a nedostatkom pohybu. Každý rok zomrie takmer 2 milióna ľudí na dôsledky fyzickej inaktivity, na kardiovaskulárne ochorenia, cukrovku a obezitu, pričom 30 minút fyzickej aktivity strednej intenzity počas aspoň 5 dní v týždni významne redukuje riziko najviac sa vyskytujúcich chronických ochorení. Celosvetovo sa odhaduje, že viac ako 60% dospelých nemá žiadny zdraviu prospešný pohyb. Pritom pohyb predstavuje najmenej nákladný preventívny prostriedok na predchádzanie ochoreniam a tým aj zlepšeniu zdravia.

Formy pohybu a telesnej aktivity sú rozmanité, každý si môže vybrať, prispôsobiť čo najvhodnejšie a najprirodzenejšie svojmu veku, fyzickému i zdravotnému stavu: prechádzku, bicyklovanie, plávanie, futbal, folklór...

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články