Poľovnícky spolok Fazan

Slovensko a Slováci na novosadskom výstavisku

V Novom Sade do nedele trvá 50. Medzinárodný veľtrh LORIST, ktorý okrem lovu, rybolovu, športu a turizmu zastrešuje aj viaceré ďalšie veľtrhy a podujatia. V rámci veľtrhu turizmu prebiehalo napríklad zaujímavé podujatie Gorenje Gastro planéta, na ktorom veľvyslanci jednotlivých krajín prezentovali svoje gastronomické dedičstvo a kuchárske špeciality. Slovenskú tradičnú kuchyňu predstavila veľvyslankyňa Slovenskej republiky J.E. Dagmar Repčeková, ktorá si utvorila tím a ten jej pomáhal pripraviť tradičné slovenské jedlá. Tak petrovský Národný dom Aróma v čele s Jasnou Potkonjakovou nachystal krumple na ťapši, svadobnú kapustu, bryndzové halušky, makové rejteše a ďalšie dobroty a nechýbala ani chýrečná petrovská štipľavá klobása Karola Horváta. Anna Legíňová tú kulinársku nádheru doplnila omaľovanými predmetmi so slovenskou ornamentikou.

 

Foto: Color press grup

 

Foto: Color press grup

 

Foto: Color press grup

 

Foto: Color press grup

 

Foto: Color press grup

 

Nápomocnú ruku v organizácii prezentácie slovenských jedál podali Turistická organizácia a Obec Báčsky Petrovec, v mene ktorej sa prihovoril predseda Srđan Simić. Predseda petrovskej obce prevzal i Zlatú medailu Novosadského veľtrhu pre Slovenské národné slávnosti a Jasna Potkonjak Veľkú zlatú medailu Novosadského veľtrhu, ktorú si reštaurácia Aróma pridá k doterajším štyrom. Eko apartmány z Báčskeho Petrovca tiež získali Zlatú medailu.

Gorenje Gastro planétu zorganizoval magazín "Diplomacy & Commerce", združenie "Bač u srcu Bačke" i "Petrovaradin medija", v spolupráci s Novosadským veľtrhom.

 

Anna Legíňová a Karol Horvát

 

Anna Legíňová a Karol Horvát

 

Počas LORIST-u v Master stredisku Novosadského veľtrhu prebiehalo šieste Dunajské biznis fórum. Organizátorom bola Hospodárska komora Srbska. Na ňom sa zúčastnili predstavitelia biznisu, vedy, kultúry, médií, politiky, diplomacie a verejného života z 14 krajín.

Podľa informácií Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku na plenárnom zasadnutí 6. Dunajského podnikateľského fóra v Novom Sade bola udelená cena „Dunajský kvet" aj predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Andrejovi Dankovi. Cenu získal za podporu eurointegračného procesu Srbska počas slovenského predsedníctva Európskej rady v roku 2016 a organizovanie Konferencie predsedov Európskeho parlamentu s účasťou krajín v prístupovom procese k EÚ.

 

Foto: Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku

 

Cenu z rúk profesora Radovana Pejanovića, predsedu Rozvojovej poľnohospodárskej agentúry Srbska prevzala mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Srbskej republike Dagmar Repčeková.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články