Poľovnícky spolok Fazan

Odkaz ukrytý medzi lupeňmi

Kvetmi, ale aj ich farbou možno vyjadriť cit, tá bohatá symbolika hovorí diskrétne, ale často hlasnejšie ako samy slová. Lupienky môžu povedať viac ako 1 000 slov, ale treba pochopiť, čo hovoria, aké odkazy nesú, či hovoria to isté žltý a biely narcis... Ktorý kvet vás pozýva na stretnutie, ktorým sa budí nádej a ktorým sa vyjadruje vďačnosť. Kniha Odkaz ukrytý medzi lupeňmi/Reč kvetov v Srbsku odhaľuje symboliku 101 kvetov, a ten ich ukrytý odkaz je vyjadrený v najkrajších výrokoch a veršoch srbskej literatúry. Prianie vydavateľa 4SE s. r. o. z Belehradu bolo, aby jazykom symbolov kvetov predstavil bohatstvo a duch srbskej kultúry, ale aj iných kultúr a preto sa kniha prekladá aj do iných jazykov. Okrem iného bola preložená do ruského a francúzskeho jazyka a v týchto dňoch vyšla aj v srbsko-slovenskej verzii. Ide o luxusnú knihu pre prieberčivého čitateľa, a najmä čitateľku, ktorá si v nej bude často listovať a zisťovať aký odkaz nesú jednotlivé kvety. Pritom si prečíta aj ten-ktorý citát. Všetky texty v knihe sú paralelne uvádzané v srbčine a slovenčine a tak aj názvy kvetov. Výber textov urobila Dubravka Savićová a do slovenčiny ich preložil Martin Prebudila s použitím prekladov Miroslava Demáka, Františka Lipku, Viery Prokešovej a Jána Stacha.

 

Odkaz ukrytý medzi lupeňmi

 

Odkaz ukrytý medzi lupeňmi

 

Odkaz ukrytý medzi lupeňmi

 

Odkaz ukrytý medzi lupeňmi

 

„Už po stáročia tichým jazykom symbolov a skrytými významami kvety hovoria namiesto nás. Pri najpoetickejších výhonkoch zeme odpradávna sa slávilo a smútilo, modlilo sa a privolávalo, dobýjalo a mierilo, ozdobovalo a sobášilo, milovalo a odpúšťalo, " uvádza sa v úvode, kde sa tiež ozrejmuje, že ľudové piesne, príslovia, verše srbských velikánov darovali tej symbolike poetický výraz a súlad s odkazom, ktoré dané kvety nesú. Okrem iných velikánov sú tu verše Jovana Dučića, Desanky Maksimovićovej, Vaska Popu, ale aj citáty a výroky Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Nikolu Teslu...

Je jedna múdrosť prastará: aj k šťastiu treba daru, šťastný človek — šťastie vytvára! (Dušan Radović)

Milujme, aby ste vy vždy mali pokoj a lásku jeden k druhému, a miesto hnevu poučte sa:
„Požehnaj a odpusti, brat môj!" (Svätý Sáva )

Bielymi lupeňmi sa najčastejšie vyjadruje úcta a červenými láska. Modré kvety obyčajne znamenajú vernosť, ružové sympatiu, fialové nežnosť, oranžové zbožňovanie alebo zápal. Žlté lupene sugerujú nám, by sme boli obozretní — niekedy vyjadrujú žiarlivosť, a niekedy vďačnosť, radosť alebo priateľstvo. Na služobné návštevy sa kvety nenosia. Ak sa daruje dievke, kvety sa darujú aj jej matke. Na znak úcty, matke sa prvej aj odovzdávajú. K narodeniu dieťaťa kyticou sa obdaruje jeho matka... to všetko a ešte omnoho viac sa čitateľ dozvie z knihy Odkaz ukrytý medzi lupeňmi, kde sa tiež píše: „Po stáročia naši predkovia, snažiac sa nájsť odpovede v lupeňoch, spriadali symbolické významy kvetov z legiend, mýtov, povier alebo jednoducho zo samých vlastností kvetov. Uplietli ich tak bohato, že by sa jazykom lupeňov mohli napísať aj duchovné dejiny národa a odhaliť najskrytejšie tajomstvá srdca."

Na titulnej strane knihy je kvet srbská ramonda - endemický druh stredného Balkánu. Objavil ju prvý predseda Srbskej kráľovskej akadémie botanik Josif Pančić roku 1874. Tento kvet sa vyznačuje zriedkavým darom a to tým, že aj keď úplne vyschne, môže vo chvíli ožiť — len čo ho zalejeme vodou. Ramonda je pod ochranou štátu ako prírodná vzácnosť, a v národe je známa ešte aj ako fénix.

Prostredníctvom umeleckých fotografií Branka Sujića všetky tie kvety sa zliali do zladenej kytice, odhaľujúc zároveň aj univerzálnu krásu a svojráznosť kvetov zo Srbska. Kniha má 290 strán, je bohato farebne ilustrovaná a vyšla v náklade 500 výtlačkov.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #2 OdkazAlžbeta 2021-08-23 23:40
Milá Alžbeta, možno pomôžu linky:
delfi.rs/.../...

delfi.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Odkaz ukrytý...Alžbeta 2021-08-12 05:54
Katka,poprosím ťa o info,ako je možné získať knihu vo francúžštine?Rada by som ju darovala vnučke k narodeninám koncom roka,príde na Slovensko na tri mesiace na stáž,ak covid dovolí?!Pozdravujem a opatruj sa v zdraví...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články