Poľovnícky spolok Fazan

Jubilantka Eva Husáriková

Kovačická insitná maliarka Eva Husáriková vyše polstoročie verne zachytáva prostredníctvom obrazov výjavy zo života slovenského ľudu. Pod vplyvom staršej sestry Alžbety Čižíkovej zavčasu sa zaujímala o maliarstvo. Prvú maľbu Štedrý večer namaľovala v roku 1969. Vystavovala takmer po celom svete, okrem iného v roku 1996 vo Washingtone, D.C., roku 2007 v Európskom zhromaždení v Bruseli, roku 2010 v Bratislave v rámci Roka kresťanskej kultúry na Slovensku mala výstavu „ORA ET LABORA" – „Modli sa a pracuj", vystavovala tiež v Londýne, na Cypre... Doteraz mala vyše 40 samostatných a viac ako 400 kolektívnych výstav. Získala veľký počet uznaní, okrem iného aj čestné uznanie za celoživotné dielo, ktoré udeľuje knieža Juraj Radziwill-Anoškin – Hlava Aristokratického združenia Slovenska a Cenu predsedu Matice slovenskej.

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Jubilantka Eva Husáriková

 

Rada maľuje biblické témy. „Viem, že je Pán Ježiš môj Boh a môj brat, tak ako spievame v pesničke číslo 520 z Evanjelického spevníka. A keď viem, že je Pán Ježiš môj brat, ja mu obliekam slovenskú košeľu modrým vyšitú. Oči mu vyfarbím ako najkrajšie modré nebo. Matku Božiu obliekam do môjho kroja a Svätý Jozef má kovačickú bundu alebo kožuch. Dej sa odohráva najčastejšie v Kovačici, kde sa rodia aj červené jabĺčka a kvitne krásny fialový bodliak, ktorý vidieť na obrazoch. On symbolizuje krásu aj bolesť," hovorí tak Eva Husáriková o svojich obrazoch.

Eva Husáriková, rodená Čížiková sa narodila 2. decembra roku 1942 v Kovačici, kde skončila aj základnú školu. Od roku1969 sa zúčastňovala na takmer všetkých podujatiach Kovačického októbra. Motívy, ktoré sú zvyčajne pestré, čerpá z každodenného života. Okrem biblických tém rada maľuje svadby, rodinné slávnosti, krstiny, detské hry, ale aj pasenie husí, práce v poli... Časté sú aj bohaté enteriéry s množstvom vyšívaných vankúšov, pestrých postelí a stien. Maľuje aj mŕtvu prírodu a predovšetkým kvety. To, na čom buduje svoju výtvarnícku rozpoznateľnosť sú zvýraznené jednotlivé detaily bystrou červenou, ružovou alebo modrou farbou. S ohľadom na to, že veľkú pozornosť venuje detailom, jej obrazy majú aj etnografickú hodnotu.

Blahoželáme k jubileu!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články