Šachový klub Kulpín

Návšteva z Toleda

Vo štvrtok 27. júna 2019 v slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci odznel koncert hosťujúceho orchestra z Ohia a bášskopetrovského obecného cirkevného spevokolu Credimus. Hudobníci z USA, z Toleda prišli vedení Robertom Johnsonom, pastorom Evanjelickej luteránskej cirkvi v Amerike, ktorý v roku 2017 na pozvanie CZ Kulpín pobudol v tomto našom zbore jeden mesiac. Monitoroval situáciu v SEAVC v Srbsku s cieľom prehĺbenia spolupráce medzi dvomi evanjelickými cirkvami, ktorá pretrváva už štrnásť rokov. Tento zájazd jednej časti členov toledského symfonického orchestra predstavuje ďalší krok vo vzájomnom približovaní. Na pôde gymnázia hostí z USA privítala riaditeľka Anna Medveďová.

 

Návšteva z Toleda

 

Návšteva z Toleda

 

Návšteva z Toleda

 

Návšteva z Toleda

 

Na zájazde v Srbsku k orchestru sa pripojil aj pastor Robert Johnson a mladý huslista Martin Ján Javorník z Kulpína, ktorý sa úspešne zosúladil s americkými hudobníkmi. Ďalší mladý Kulpínčan Vladimír Zima, žiak generácie školského roku 2017/18 petrovského gymnázia, simultánne prekladal príhovory hostí a vystupoval i v druhej časti koncertu. Na znak vďaky hosťujúcemu orchestru, obecný cirkevný spevokol Credimus zaspieval totiž tri pesničky a jednu za klavírneho sprievodu Vladimíra Zimu. Spevokol vedie riaditeľka gymnázia Anna Medveďová.

 

Návšteva z Toleda

 

Návšteva z Toleda

 

Návšteva z Toleda

 

Návšteva z Toleda

 

Na predpoludňajších bohoslužbách, v túto 3. nedeľu po Sv. Trojici, orchester z Toleda vystúpi v Kulpíne. S duchovnou úvahou sa prihovorí Robert Johnson, a jeho kázeň simultánne bude prekladať domáci kňaz Jaroslav Javorník.

O predchádzajúcej návšteve pastora R. Johnsona TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/9953-formovanie-moralneho-ale-aj-umneho-krestana

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články