Šachový klub Kulpín

IN MEMORIAM – za Vladimírom Dolinayom

Keď odíde Človek... nemožno zostať ľahostajný. Aj dolnozemských Slovákov hlboko zasiahla mimoriadne smutná správa. Pri tragickej dopravnej nehode pri Komárne na Slovensku v popoludňajších hodinách zahynul štátny tajomník rezortu kultúry Vladimír Dolinay, veľký priateľ zahraničných Slovákov. Často prichádzal do Srbska, niekoľko rokov prednášal slovenčinu v Rumunsku, v Bratislave viedol Kalab – Krajanské centrum umenia Slovákov v zahraničí a študentov umenia, mal blízko ku krajanskej téme a za tých iba 25 dní, koľko bol štátnym tajomníkom, stačil urobiť veľké rámcové plány zveľadenia spolupráce so slovenskou diaspórou. Úprimnú sústrasť rodine a pozostalým vyjadrilo najprv Ministerstvo kultúry a prezidentka SR Zuzana Čaputová a tiež premiér SR Igor Matovič, ktorý na sociálnej sieti uviedol: "Vyžarovala z neho pokora a odhodlanie, práve tie vlastnosti, ktorými by mal oplývať každý dobrý politik. Odpočívaj v pokoji, kamarát."

 

IN MEMORIAM – za Vladimírom Dolinayom

 

IN MEMORIAM – za Vladimírom Dolinayom

 

IN MEMORIAM – za Vladimírom Dolinayom

 

IN MEMORIAM – za Vladimírom Dolinayom

 

"Staral sa o členov, o priateľov, o komunitu zahraničných Slovákov. S kolegami nikdy nezabudneme na jeho odhodlanie a vytrvalosť pri zlepšovaní vecí verejných na Slovensku. Ešte pred pár dňami sme si plánovali stretnutie, len tak na terase, chvíľku pohody. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine. Vlado, veľmi nám budeš chýbať. Vo všetkom, nám všetkým," napísala ministerka Veronika Remišová.

Náš Vlado, ako sme ho neraz oslovovali, sa s veľkou húževnatosťou staral o programovú náplň Krajanského centra umenia Slovákov v zahraničí a študentov umenia , kde organizoval diskusie, prednášky, workshopy a najmä vernisáže. Snažil sa priblížiť slovenskému publiku umenie zahraničných Slovákov a v Kalabe v Bratislave vystavovali mnohí naši maliari. S Galériou Babka a Pavlom Babkom roky úspešne spolupracoval a pravidelne prichádzal na Medzinárodný deň materinského jazyka, ktorý Galéria Babka organizuje v Kovačici 21. februára a tiež na ďalšie výstavy a podujatia. V Kovačici sa zrejme cítil ako medzi svojimi a naposledy, pred pol rokom, popri všetkých záväzkoch, našiel si čas a odišiel zapáliť sviečku na cintoríne farárovi a národnému pracovníkovi Jánovi Čaplovičovi. Vážil si ľudí a osobitný rešpekt cítil voči tým, ktorí sa činia na národnom poly a bojujú za všeobecné dobro. Spolupracoval tiež s Memoriálnym strediskom Dr. Janka Bulíka z Kovačice a s Pavlom Balážom, Asociáciou pre edukáciu a regionálny rozvoj (AERD) z Padiny a Danielou Markušovou, atď. Predovšetkým jeho zásluhou jedna ulica v Bratislave bola vlani pomenovaná podľa svetoznámej insitnej maliarky Zuzany Chalupovej z Kovačice. Plánoval na nej každoročne organizovať podujatia s účasťou zahraničných Slovákov...

V Bratislave, podľa jeho názoru chýbalo miesto, kde by sa zahraničným Slovákom venovala patričná pozornosť a kde by sa mohla zhliadnuť insitná tvorba Slovákov z Vojvodiny – a preto z jeho iniciatívy založili Kalab. Pripravili tam stálu expozíciu slovenskej insity z Vojvodiny, knižnicu dolnozemských autorov a vzdelávacie pásma pre školy o slovenskom vysťahovalectve v európskom priestore.

Vlado mal množstvo priateľov, ak by mohol, celý by sa rozdal. Mnohým bude chýbať. Modlíme sa za jeho manželku, ktorá vedie boj o život.

Česť jeho pamiatke!

https://krajanskyinstitut.wixsite.com/kalabcentrum

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články