Šachový klub Kulpín

Televízne Slovenské národné slávnosti 2020

Počas tohto víkendu v Báčskom Petrovci mali prebiehať Slovenské národné slávnosti 2020. Nestalo sa tak, keďže v Srbsku a teda aj v Báčskom Petrovci, kde sa tradične konajú, platia bezpečnostné opatrenia kvôli zamedzeniu šírenia koronavírusu. Namiesto skutočného, živého sviatku, mali sme iba mysliteľný, virtuálny... V piatok večer, v termíne keď tradične, za normálnych okolností, mal prebiehať otvárací ceremoniál slávností, RTV – slovenská redakcia televízie Nový Sad odvysielala špeciálnu mozaiku venovanú Slovenským národným slávnostiam nahrávanú v Novom Sade, Starej Pazove, Petrovci, Kovačici... Vysielanie bolo svojou náplňou zamerané na naše tohtoročné okrúhle jubileá: 250. výročie príchodu Slovákov do Starej Pazovy, 230. výročie Pivnice, storočniciam: SKC Pavla Jozefa Šafárika v Novom Sade, Ženského spolku z Kovačice, ročenky Národný kalendár a ďalším výročiam celomenšinových podujatí, akými sú Folklórny festival Tancuj, tancuj... Festival slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč... Žiaľ, 275. výročie príchodu Slovákov do Petrovca – kolísky slávností, bolo vynechané.

 

Z nakrúcania programu (foto: rada.org.rs)

 

Z nakrúcania programu (foto: rada.org.rs)

 

Moderátormi programu boli Anna Berediová a Ivica Grujić Litavský (foto Anna Berediová)

 

Moderátormi programu boli Anna Berediová a Ivica Grujić Litavský (foto Anna Berediová)

 

Televízia Vojvodina 2 tento špeciálny program odvysiela v termíne relácie Dobrý večer, Vojvodina a možno si ju pozrieť TU: http://media.rtv.rs/sk/dobry-vecer-vojvodina/58213

NRSNM predbežne informovala o tomto programe na svojej webovej stránke, kde okrem iného uvádza: „ aj keď sa, žiaľ, z objektívnych dôvodov, za ktorými stojí pandémia spôsobená vírusom Covid-19, tohtoročné Slovenské národné slávnosti neuskutočnia, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v spolupráci so Slovenskou redakciou RT Vojvodiny nakrútila špeciálne vysielanie náplňou ktorého budú Slovenské národné slávnosti a ich význam pre naše menšinové spoločenstvo."

Viac TU: http://www.rada.org.rs/aktivity/aktivity-nrsnm/item/1987-do-pozornosti-prislusnikom-slovenskej-narodnostnej-mensiny-v-srbsku

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RTV Vojvodina a Slovenské národné slávnosti 2020Vladimír Valent 2020-08-11 09:37
Slovenská redakcia RTV Vojvodina reláciou Dobrý večer Vojvodina dňa 08.8.2020 na pozoruhodnej úrovni, ľubozvučnými i kultivovanými prejavmi hlásateľov (A. Berédiová a I. Grujić-Litavský) volenými slovami i faktmi svedčili o SNS. Prínos tomu podali: predseda vlády AP Vojvodiny, predseda obce Báčsky Petrovec, predseda MSS a predsedníčka NRSNM.
Skrášlili to spevmi: Komorný zbor Zvony, členky spolku žien z Kovačice, spev B. Babíka a harmonikári M. Mitnáver a M. Torňoš.
S citom o podstatu tej zaležitosti sa venovali: R. Červenská, J. Miklovic, V. Marčoková Cerovská, J. Čech, G. Gubová Červená, V. Valentik, J. Šimoni, I. Privízer a M. Hataľa.
Vo vysielaní mne chýbala väčšia pozornosť 275. výročiu príchodu Slovákov do Petrovca. Navrhujem Slovenskej redakcii RTV Vojvodina aby dodatočne väčšiu časť vysielania Dobrý večer Vojvodina venovali Petrovcu. Účasť dejateľov z iných osád by potvrdila i význam i starostlivosť človeka a jeho inštitúcií o kultúru i život slovenskej komunity v Srbsku. Dúfam, rozmnožili by sa tak nielen zápal i krása tvorivosti, ale i vzajomnosť ľudu.
V. Valent Belehrad
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články