Šachový klub Kulpín

Etno sieť

Etno sieť je zastrešujúca asociácia združení remeselných výrobcov z celého Srbska, ktorí vyrábajú autentické výrobky pomocou tradičných techník. Cieľom siete je zachovanie tradičného dedičstva prostredníctvom školení a ekonomického posilnenia postavenia žien a mládeže pre trhovú výrobu remeselných výrobkov. Založená bola v máji 2005 s podporou USAID a rozrástla sa na poprednú profesionálnu organizáciu, ktorá poskytuje svojim členom školenia, odbornú podporu a stanovuje štandardy vo výrobe ručných prác. Vďaka práci tejto siete sa k nám vracajú zabudnuté remeslá a tradičné techniky výroby rôznych predmetov. Naposledy sa frekventantky učili tkať a toho času prebieha dielňa, na ktorej sa účastníčky učia pracovať s vlnou. Výrobky Etno siete využívajú vlády a štátne inštitúcie ako obchodné a diplomatické dary.

 

Etno sieť

 

Etno sieť s podporou veľvyslanectiev Kanady, USA a Izraela a v spolupráci s Národnou službou zamestnávania, mestom Sriemska Mitrovica a asociáciou „Zlatno runo Sirmiuma" najnovšie zorganizovali druhú dielňu, - vorkšop, v ktorom sa ženy zdokonaľujú v práci s vlnou. Dielňa trvá štyri týždne, čiže počas celého novembra a je určená pre nezamestnané ženy. Predtým v Stapare Etno sieť usporiadala 6. tkáčsku kolóniu. Počas celotýždennej práce, do ktorej sa zapojili ženy zo Somboru, Odžaku, Indjije, Pančeva, Belehradu a ďalších miest, prebiehali praktické dielne, tiež edukačné prednášky. Hostiteľom tejto tkáčskej dielne dielne bolo združenie Staparska ruža.

Predsedníčka Etno siete Violeta Jovanovićová hovorí, že rôznorodými dielňami a na takýto spôsob sa snažia nezamestnaným ženám poskytnúť príležitosť na spoločenské a ekonomické posilnenie.

Všetky nezamestnané ženy, ktoré majú záujem a chcú sa vzdelávať, môžu sa zapojiť do práce Etno siete. Toto združenie organizuje rôzne dielne a po ich absolvovaní účastníčky získavajú certifikát a možnosť stať sa členkami „Etno siete", prípadne aj pracovať a zarábať.

Výrobky Etno siete TU:
http://etnomreza.rs/proizvodi.php

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články