Šachový klub Kulpín

Spomienka na Pavla Čániho

Pred 100 rokmi 13.septembra 1922 sa narodil známy rozhlasový spevák Pavel Čáni. Po oslobodení, keď začal vysielať Novosadský rozhlas, sa prihlásil na audíciu a tak sa dostal do skupiny prvých rozhlasových spevákov. Zo začiatku spievali v programe naživo a práve on v roku 1954 nahral aj prvú nahrávku po slovensky. Bola to tanečná pieseň C. Lenského Nebolo to náhodou. Hlbokú stopu v Novosadskom rozhlase neskôr zanechala aj jeho dcéra, známa speváčka a hudobná redaktorka Kvetoslava Benková a v súčasnosti spomienku na hudobnú rodinu Čániovú a tiež aj Benkovú zachovávajú Slovenka Benková Martinková a Margaréta Benková, vnučky Pavla Čániho, obe hudobníčky. O svojom starom otcovi s hrdosťou hovoria, že bol bardom slovenskej piesne, o ktorom známy skladateľ operiet a nestarnúcich melódií Gejza Dusík povedal: "Je to prekrásny barytonista, ktorý keby si hlas školil, stal by sa svetovým."

 

Spomienka na Pavla Čániho

 

V zborníku prác z 5. konferencie muzikológov a hudobných odborníkov, ktorá bola v Novom Sade 14. novembra 2009 a niesla sa v znamení slovenskej hudby vo Vojvodine, dcéra Pavla Čániko hudobná producentka Kvetoslava Benková mala referát na tému Hudobná redakcia a produkcia Rádia Nového Sadu v zachovaní tradičnej a vytváraní novej hudby vojvodinských Slovákov, z ktorého vyberáme časť o prvých spevákoch Novosadského rozhlasu:

„V pamäti zostali mená niektorých spevákov, ktorí v tom čase vystupovali naživo v rozhlase: Pavel Spevák a Pavel Čáni z Petrovca, Marka Lakatošová a Ján Majo zo Starej Pazovy, Ružena Hrubíková z Hložian, Pavel Pixiades z Kysáča, Ján Lenhart z Kovačice atď. Títo speváci vystupovali taktiež na koncertoch a spolu s novinármi slovenskej redakcie na verejných vystúpeniach, tzv. živých novinách po slovenských osadách vo Vojvodine. Od roku 1953, keď ako darček k nadchádzajúcim piatym narodeninám, rozhlas získal magnetofóny na nahrávanie hudby, piesne sa začali zaznamenávať na magnetofónových pásoch a uschovávať v hudobnom archíve rozhlasu. Bol to rok, keď začala pôsobiť hudobná produkcia. Okrem ľudových nahrávali sa aj tanečné piesne. Prvú nahrávku po slovensky, a bola to tanečná pieseň C. Lenského Nebolo to náhodou, naspieval Pavel Čáni v roku 1954. Nahrávka mala archívne číslo 227, žiaľ, nezachovala sa. Dnes o tejto dobe svedčí skladba A. Lieskovského Trošku ty a trošku ja, ktorú pod poradovým číslom 1 332 v júni roku 1955 naspieval tiež Pavel Čáni. Nasledovali ďalšie nahrávky prevažne slovenských ľudových piesní, ktoré okrem Pavla Čániho v rozhlasovom štúdiu spievali Pavel Spevák, Božena Miklovicová a Mária Topoľská z Petrovca, Pavel Pixiades z Kysáča, Marka Lakatošová-Šagová a Ján Majo zo Starej Pazovy, Ján Lenhart z Kovačice, Ružena Hrubíková z Hložian a Anna Marčoková z Kysáča, Zuzana Čelovská zo Silbaša, Jozef Čech z Aradáča a Katarína Valentíková z Nového Sadu."

Pavel Čáni zomrel 17. novembra 2000. Početné jeho nahrávky sa však zachovali, stále žijú a dodnes sa radi počúvajú.

 

 

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články