Šachový klub Kulpín

99 rokov od popravenia 44 Slovákov v Kragujevci

Pri príležitosti 99. výročia popravenia 44. slovenských vojakov, ktorých pred koncom prvej svetovej vojny zastrelili v Kragujevci 9. júna roku 1918, Vláda Republiky Srbska a Výbor pre zachovávanie tradícií oslobodzovacích vojen Srbska usporiadali dnes Srbsko-slovenské spomienkové slávnosti. Podujatie prebiehalo na Česko-slovenskom vojnovom cintoríne. Tohtoročné spomienkové slávnosti boli svojráznym úvodom k budúcoročným podujatiam, ktoré pri príležitosti storočnice tragickej udalosti spoločne zorganizujú Mesto Kragujevac, Vláda Republiky Srbska a Slovenská republika. Na Stanovljanskom poli v Kragujevaci bolo 44 slovenských vojakov Rakúsko – Uhorskej armády, príslušníkov náhradného práporu 71. Pešieho pluku popravených zastrelením, pretože sa vzbúrili proti nezmyselnej vojne a utlačovaniu.

 

Veľvyslankyňa SR v Belehrade kladie kvety k pomníku (archívne zábery Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku)

 

Veľvyslankyňa SR v Belehrade kladie kvety k pomníku (archívne zábery Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku)

 

K pomníku slovenským vojakom kvety položili predstavitelia Ministerstva práce, zamestnávania, bojovníckych a sociálnych otázok, Ministerstva obrany, Mesta Kragujevac, Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade, mimovládnych organizácií a občania. Po odznení slovenskej a srbskej štátnej hymny, ktoré zaspievala dobanovská Slovenka Daniela Greksová prihovoril sa Michal Hrušík, 3. tajomník slovenského veľvyslanectva.

 

Predstavitelia dobanovských Slovákov pri pomníku v Kragujevci (foto Željko Čapeľa)

 

Predstavitelia dobanovských Slovákov pri pomníku v Kragujevci (foto Željko Čapeľa)

 

Združenie potomkov vojakov 1912 až 1920 vojvodu Radomira Putnika z Kragujevca napoludnie usporiadalo ďalší príležitostný program. V galérii Národnej bibliotéky Vuka Karadžića otvorili výstavu obrazov a starých fotografií ako aj etno motívov zo života slovenského národa. Výstavu pripravil Slovenský kultúrno-umelecký spolok Šafárik z Dobanoviec a verejnosti bude sprístupnená do utorka 27. júna 2017.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články