Spolok žien

5. a 6. október

Dni 5. a 6. október sa zapísali do dejín Srbska a Vojvodiny. V tomto roku si v tieto dni pripomíname 30 rokov od tzv. „jogurtovej revolúcie" a 18 rokov od veľkých demokratických protestov v Belehrade, v ktorých bol v roku 2000 zvrhnutý diktátorský režim Slobodana Miloševića. Uvedené dátumy nie sú síce zapísané medzi sviatky demokracie, avšak mnohí občania Srbska, pre význam „piatooktóbrových" udalostí v Belehrade a Novom Sade, práve tak pociťujú.

 

5. a 6. október

 

Vojvodinské „piatooktóbrové" udalosti sú akoby posunuté do úzadia a málo sa o nich hovorí, aj keď si v tomto roku pripomíname 30 rokov tzv. „jogurtovej revolúcie". Je to pomenovanie pre masové protesty v AP Vojvodine, ktoré sa začali v lete 1988 a ich vyvrcholenie bolo v Novom Sad 5. októbra 1988, keď demonštranti obsadili sídlo Zväzu komunistov Vojvodiny. Protest sa začal v Báčskej Palanke, odkiaľ pod vedením Mihalja Kertesa protestujúci prichádzali do Nového Sadu a k nim sa pripojili demonštranti z Kosova a Metóchie. Zrejme dobre boli organizovaní, prichádzali autobusmi a v Novom Sade dostali dostatok jedla a nápojov. Tiež aj do sýtosti jogurtov. Pomenovanie „jogurtová revolúcia" vzniklo podľa toho, že demonštranti jogurtmi triafali budovu pokrajinského výboru Komunistickej strany. Nasledujúci deň, keď už bolo zrejmé, že federálne orgány alebo JNA proti demonštrantom nebudú zasahovať a nezastavia obliehanie, čelní vojvodinskí predstavitelia rezignovali z funkcií 6. októbra 1988. Čoskoro boli nahradení stúpencami Slobodana Miloševića.

Známejší „piaty október" sa udial v Belehrade roku 2000. Demokratická opozícia Srbska – DOS po falšovaných volebných výsledkoch, ktoré mali Slobodanovi Miloševićovi zabezpečiť ďalšiu vládu, mu určila ultimátum, aby do 5. októbra do 15. hodiny uznal volebnú porážku. Keďže sa tak nestalo, začali sa najmasovejšie demonštrácie proti jeho diktatúre, na ktorých sa zúčastnilo najmenej 600 tisíc občanov. Tieto protesty v nasledujúci deň – 6. októbra prinútili Miloševića uznať volebnú porážku a vlastnú prehru.

Po 18. rokoch a Miloševićovej porážke na moci máme práve tých, proti ktorým bol v roku 2000 „piaty október" zorganizovaný.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články