Spolok žien

IN MEMORIAM: Vera Zima – Vieročka Zimová

Po dlhej a ťažkej chorobe včera v Záhrebe v 68. roku života zomrela známa chorvátska herečka Vera Zima. Kamaráti ju volali Vieročka Zimová, ona si to želala a pri mnohých verejných vystúpeniach zdôrazňovala, že jej otec bol Slovák z Kulpína a že aj ona hovorí po slovensky. Veru Zimovú zaraďovali medzi najúspešnejšie chorvátske herečky. Pred polrokom jej v Záhrebe odovzdali cenu Vladimíra Nazora za životné dielo v oblasti chorvátskeho filmu. Táto prestížna cena sa udeľuje zaslúžilým osobnostiam, ktoré svojou tvorbou poznačili dobu v ktorej pôsobili a ktorých dielo zostáva ako trvalá nehmotná hodnota Chorvátskej republiky. Sláva jej!

 

IN MEMORIAM: Vera Zima – Vieročka Zimová

 

Vera Zima promovala na Akadémii dramatických umení v Záhrebe v roku 1976 a už v nasledujúcom roku režisér Antun Vrdoljak zveril jej významnú úlohu vo filme Mećava (Metelica), v ktorom hrala so známymi chorvátskymi hercami... a odvtedy sa jej herecká kariéra začala pohybovať vzostupnou líniou. Link na film Mećava TU:

 

 

Úspešne sa predstavila v mnohých divadelných hrách, televíznych seriáloch a filmoch. V novembri 2005. časopis „Holivud" ju zaradil medzi najlepších chorvátskych filmových hercov všetkých čias. Úloha v televíznom seriály Odmori se, zaslužio si (Oddýchni si, zaslúžil si si) ju preslávila a v roku 2006 jej priniesla cenu Chorvátskej spoločnosti dramatických umelcov. Za svoju prácu vo filme a divadle získala aj mnohé ďalšie najvyššie ocenenia, vrátane Zlatej arény za vedľajšiu ženskú úlohu vo filme Oprosti za kung fu (Prepáč za kung fu) a ceny Fabijana Šovagovića Chorvátskej spoločnosti filmových režisérov (2016).

Hosťujúc v známej televíznej relácii Večer na 8. katu (19. 3. 2015.) Vera Zima s hrdosťou zaspievala po slovensky Mám ja prsteň s bielym očkom (na asi 7,25) :

 

 

IN MEMORIAM: Vera Zima – Vieročka Zimová

 

Mladšia Verina sestra Duška, žijúca v dalmatínskom mestečku Ploče, je tiež umeleckou dušou a úspešnou spisovateľkou s hereckými vlohami. Vo svojich zápiskoch si spomína na prázdniny v Kulpíne. Otec týchto dvoch úspešných žien Pavel Zima, narodený v Kulpíne 1926. a pochovaný na Mestskom cintoríne v meste Ploče roku 2008, sa do Dalmácie dostal ako oficier Juhoslovanskej ľudovej armády. Tam si aj našiel životnú družku, s ktorou mal dve dcéry. Staršia Vieročka sa im narodila 1953. roku a mladšia Duška 1955. Dievčatá prázdniny roky trávili v Kulpíne, kde ich všetci dobre poznali. Boli totiž veľmi spoločenské a zhovorčivé, a líšili sa od ostatného obyvateľstva krásnou žiarivou bronzovou farbou pleti.

O rodine Zimovej aj TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/historia/milan-hodza/22-aktuality/aktuality/11004-sestry-vera-zima-herecka-a-duska-music-spisovatelka

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články