Spolok žien

Slovenský minister hospodárstva v Belehrade

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Slovenskej republiky Richard Sulík včera navštívil Belehrad, kde sa stretol s premiérkou Anou Brnabić, podpredsedníčkou vlády a ministerkou baníctva a energetiky Zoranou Mihajlović a štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Draganom Stevanovićom. Hlavnou témou rozhovorov bola príprava 10. zasadnutia Zmiešanej komisie medzi Slovenskom a Srbskom pre hospodársku spoluprácu, ktorá bude výbornou príležitosťou pre prehĺbenie a posilnenie ekonomickej spolupráce. Minister vidí ďalšie možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce, najmä v oblasti investícií, vodíkových technológií a vedeckovýskumných projektov. Informujú z veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade.

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Sulík podporuje ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce s touto balkánskou krajinou a verí, že v budúcnosti sa realizujú ďalšie podnikateľské a investičné zámery slovenských firiem v Srbsku. „Čo ho obzvlášť teší, sú podnikateľské zámery súvisiace s využívaním vodíka a vodíkových technológií. Spolupráca v tejto oblasti by sa mohla realizovať aj medzi odborníkmi Slovenskej technickej univerzity a Technickej univerzity v Belehrade," uviedlo v správe ministerstvo hospodárstva SR.

Obrat bilaterálnej obchodnej výmeny medzi SR a Srbskom dosiahol svoje maximálne hodnoty v roku 2019 v objeme takmer 795 miliónov eur. V roku 2020 sa obrat vzájomnej obchodnej výmeny medziročne znížil o 14,78 %. Slovenský vývoz do Srbska bol v roku 2020 v objeme 342 miliónov eur. Dovoz zo Srbska dosiahol v roku 2020 objem 335,4 milióna eur. V prípade rastu srbského dovozu ide najmä o dodávky srbských subdodávateľských spoločností pre slovenský automobilový priemysel. Uvádza agentúra TASR.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články