Spolok žien

Výhražný list

Slovenská evanjelická cirkev v Begeči dostala výhražný list, v ktorom Slováci z toho mesta majú dva alebo tri mesiace na presťahovanie sa do susedného mesta Hložany, ktoré sú s väčšinovým slovenským obyvateľstvom. Prípad sa stal pred týždňom, keď žena poverená upratovaním našla v kostolnej schránke štyri ručne písané strany s vyhrážkami Slovákom, no zistilo sa to až teraz, pretože cirkevná vrchnosť nechcela s tým vyjsť na verejnosť. Prípad rozbúril hladinu po to, ako na facebookovom profile Begečana Davida Francistiho, boli zverejnené fotografie listu, v ktorom je okrem iného napísané: "Ak máš rozum, odíď! Ak nie, čaká ťa peklo ako našich Srbov v Kosove!" Médiá hneď reagovali a potom sa samozrejme rozprúdila živá debata na sociálnych sieťach. V tomto čase, keď sa už začínajú predvolebné aktivity, „fabrikujú" sa aj mnohé aféry. Treba byť preto nanajvýš obozretný a nerozfukovať pahrebu tam kde oheň nie je žiaduci. Hneď reagoval aj Jaroslav Kopčok, senior báčsky a farár hložiansky a včera bol zverejný záber tlačovej konferencie našich najvyšších zastupiteľov, ktorí sa k listu vyjadrili.

 

Výhražný list

 

Keďže mnohé komentáre na facebooku prekračovali hranice slušnosti a boli aj urážajúce, právom pobúrene reagoval Jaroslav Kopčok, ktorý napísal:

„Vážení, píšete o niečom, čoho ste neboli svedkami, o čom nič neviete a robíte si vlastné uzávery bez znalosti faktov. Prečítali ste list, nejaké komentáre k nemu a máte pocit, že môžete hovoriť k veci. List, ktorý vzbudil toľko pozornosti prišiel na adresu modlitebnice Slovenského evanjelického a.v. filiálneho cirkevného zboru v Begeči. Nájdený bol v poštovej schránke ešte 14.10. Bol som o tom okamžite informovaný a okamžite som o tom informoval aj pána biskupa, ktorý okamžite informoval náčelníka polície. Dňa 15.10. som bol aj s pani kurátorkou - na meno ktorú bol list adresovaný (ale s adresou modlitebnice) dať vyhlášku na polícii v Novom Sade. Okrem inšpektorov bol prítomný aj človek z bezpečnostno informatívnej agentúry, ktorý nás uistil, že vec berú vážne a povedal nám, že o celej veci je informovaný aj minister vnútorných vecí. Taktiež som okamžite informoval aj Predsedníčku NRSNM a pán biskup okamžite informoval aj jeho excelenciu veľvyslanca Slovenskej republiky. Na polícii nám povedali, aby sme zatiaľ, kým prebieha vyšetrovanie verejnosť o tomto neinformovali. Nie vinou cirkevnej vrchnosti ani nikoho vyššie spomenutého sa vec dostala na verejnosť až teraz a vzbudila toľko pozornosti. Uisťujem vás, že som v dennom kontakte so všetkými relevantnými činiteľmi v tomto predmete a každý si koná svoju časť práce na odhalení páchateľa tohto hnusného činu. Takéto vzájomné osočovanie sa nikomu nepomôže. Slušné by bolo ospravedlniť sa dotknutým osobám a nechať každého robiť svoju prácu. Jaroslav Kopčok, farár CZ Hložany a senior báčsky."

 

 

Komentárov  

0 #2 RE: Výhražný listn.k. 2021-10-28 17:08
Ako sa povie "omerta" na buta-totistánskom ?
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Výhražný listn.k. 2021-10-28 17:05
Ako sa povie "omerta" na butatotistánskom ?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články