Spolok žien

Bratstvo a jednota Olje Triaškovej Stefanovićovej

Samostatná výstava Bratstvo a jednota Olje Triaškovej Stefanovićovej a autorkina účasť v programe najväčšieho fotografického festivalu v Izraeli „Photo is: real" v Tel Avive, je pokračovaním série samostatných výstav, ktorou sa propaguje projekt „Bratstvo a jednota" tejto bratislavskej umelkyne, narodenej v Novom Sade. Dnes sa Olja vrátila z Izraelu, kde mala prednášku v rámci programu „Umelci hovoria" v The Daniel Rowing Center v priestoroch, kde je nainštalovaná aj jej samostatná výstava. Prečo táto naša umelkyňa žijúca v zahraničí cíti potrebu hovoriť o Titovom období, v ktorom takmer nežila a o obetiach, na ktoré zabúdame? Okrem výstavy Olja Triašková Stefanovićová vydala aj svoju autorskú fotomonografiu s rovnakým názvom: Bratstvo a jednota. Táto jej knižka bola počas mesiaca fotografie v Bratislave zaradená medzi 100 najlepších kníh zo strednej a východnej Európy za posledných 20 rokov. Práve v dnešný deň a pri príležitosti 29. novembra, Dňa štátu, ktorého už nieto – o výstave fotografií a prezentácii knihy Olje Triaškovej Stefanovićovej píše Gordana Nonin v najnovšom čísle belehradského denníka Danas.

 

Olja Triašková Stefanovićová (foto: Boris Nemeth)

 

Olja Triašková Stefanovićová (foto: Boris Nemeth)

 

Bratstvo a jednota fotoobjektívom Olje Triaškovej Stefanovićovej - fotografie z výstavy a knihy

 

Bratstvo a jednota fotoobjektívom Olje Triaškovej Stefanovićovej - fotografie z výstavy a knihy

 

Bratstvo a jednota fotoobjektívom Olje Triaškovej Stefanovićovej - fotografie z výstavy a knihy

 

Bratstvo a jednota fotoobjektívom Olje Triaškovej Stefanovićovej - fotografie z výstavy a knihy

 

Bratstvo a jednota fotoobjektívom Olje Triaškovej Stefanovićovej - fotografie z výstavy a knihy

 

Bratstvo a jednota fotoobjektívom Olje Triaškovej Stefanovićovej - fotografie z výstavy a knihy

 

„Položila som si veľmi jednoduchú otázku: kto som a či sa pod vplyvom iného štátu zmenila moja identita. Odpoveďou na túto otázku je môj výskum a projekt „Bratstvo a jednota". Nevedela som odpovedať slovami, začala som fotiť. Chcela som otvoriť tému o rozpade Juhoslávie, o tom, čo všetko sme zažili a ako sme žili. Chcela som ukázať, ako málo nám na tom záleží, v skutočnosti nám takmer vôbec nezáleží na pamätníkoch padlým bojovníkom v 2. svetovej vojne, ktorí bojovali a zomreli, aby sme my mohli žiť v slobode a demokracii," povedala Olja Triašková Stefanovićová v rozhovore pre Danas a dodala že sme „na obete zabudli a to nesmieme dovoliť".

Podľa nej vo väčšine miest už nie sú žiadne tabule, kde sa tieto pamiatky nachádzajú, tráva je nepokosená, všade naokolo odpadky...

„Myslím si, že v dnešnej spoločnosti je potrebné rozprávať a vysvetľovať mladším generáciám príbehy a historické udalosti, vysvetľovať, ako vyzerá chorý nacionalizmus a diktatúra, ako musíme byť tolerantní, rešpektovať sa a oboznamovať sa o nedávnej histórii a tragických rokoch nášho života. Len tak sa dostaneme do spoločnosti, kde sa na ulici už nikdy neobjaví murál s podobizňou Ratka Mladića s nápisom „srbský hrdina". To je naozaj najväčšia a strašná hanba, zaucho a zosmiešňovanie obetí vojny v bývalej Juhoslávii. Túto chorobu musíme vyliečiť akýmkoľvek spôsobom, ako najlepšie vieme a môžeme, musíme vybudovať tolerantnú spoločnosť, v ktorej budeme žiť bez nenávisti a agresivity," uviedla pre Danas Olja Triašková Stefanovićová a zdôraznila, že práve kvôli tomu všetkému vznikla kniha a výstava Bratstvo a jednota. Je to jej príspevok v snahe „pohnúť sa z mŕtveho bodu a začať v ľuďoch opäť budovať morálne hodnoty a neopakovať chyby".

Vernisáž výstavy Bratstvo a jednota Olje Triaškovej Stefanovićovej sa na svoju cestu do sveta vydala z Galérie mesta Bratislava GMB 11. 06. 2020. Kurátorka Bohunka Koklesová o výstave povedala, že sa ňou Olja Triašková Stefanovićová obracia k problematickej histórii bývalej Juhoslávie, obracia sa ku krajine jej pôvodu. „V projekte autorka kombinuje rodinnú anamnézu 80. a 90. rokov 20. storočia na pozadí rozpadajúcej sa multietnickej Juhoslávie. Výstava je tak príkladom toho ako sa tzv. „veľké dejiny" premietli do „malých dejín". Aký dopad mali politické rozhodnutia na životy konkrétnych ľudí. Autorka pre expozíciu realizovala fotografie, ktorými dokumentovala pozostatky kultu juhoslovanského prezidenta Josipa Broza Tita, pozostatky oficiálnych stavieb titovského režimu. Súčasťou expozície sú aj fotografie mnohých pamätníkov, ktoré sa budovali v druhej polovici 20.storočia ako pripomenutie vojnových a etnických konfliktov v čase druhej svetovej vojny. Ich protiváhou sa na výstave stávajú fotografie, ktoré dokumentujú pozostatky občianskej vojny 90.rokov."

Výstava Bratstvo a jednota z Bratislavy poputovala do Fotogalérie v Ľubľane, Fotogalérie vo Viedni, galérie ArtMarket v Budapešti a najnovšie si ju môžu obzrieť návštevníci v The Daniel Rowing Center v Tel Avive.

 

Foto: Marko Horban

 

Foto: Marko Horban

 

Foto: Marko Horban

 

Foto: Marko Horban

 

Foto: Marko Horban

 

Fotomonografia „Bratstvo a jednota" je odpoveďou na otázku, ako umelkyňa, ktorá mala v čase smrti Josipa Broza Tita len dva roky, pozoruje a vníma svoj život, ktorý od vojny v deväťdesiatych rokoch pokračoval v zahraničí, na čo si spomína a prečo sa u nej javí záujem o socialistické pamätníky a antifašistické hodnoty. Jej kniha je surovým dôkazom toho, že súčasnej spoločnosti nezáleží na kultúre pamäte.

Na otázku Gordany Nonin, či ju počas výskumu pri fotografovaní pamiatok v bývalých republikách SFRJ niečo mimoriadne prekvapilo, Olja Triašková Stefanovićová odpovedala: „Prekvapila ma otvorenosť ľudí a veľký záujem o projekt. Uvedomila som si, že nejakým zázrakom stále funguje slogan „Bratstvo a jednota". Otvára príbehy, spomienky a emócie. Ale nielen v bývalej Juhoslávii, ale v celej východnej Európe. Toto poznanie bolo pre mňa osobitné a jedinečné."

Doc.Mgr. Art. Olja Triaška Stefanović, ArtD. sa narodila v Novom Sade v Srbsku, v Bratislave na VŠVU v roku 2007 ukončila magisterské štúdium fotografie v ateliéry profesorky Miloty Havrankovej a teraz na rovnakej škole už deväť rokov pôsobí ako vysokoškolsky pedagóg kde v roku 2017 u profesora Antona Čierneho ukončila doktorandské štúdium na katedre Intermedii a multimedii. V tvorbe sa sústreďuje priestor a pomocou fotografie vytvára obrazové správy svojho vnútorného uvažovania o miestach, opustenej architektúre, ako aj o priestoroch, do ktorých si metaforicky dosadzuje vybrané témy. V posledných rokoch jej tvorba sa sústreďuje na jej vlastnú pamäť, rodinnú históriu, osobné spomienky a uvažuje nad prítomnosťou minulosti v jej osobnom živote. Venuje sa aktívne a profesionálne fotografovaniu historickej ako aj súčasnej architektúre v Strednej Európe. Pravidelne vystavuje na Slovensku a v zahraničí. V roku 2015 bola vyhlásená za fotografku roka na Slovensku. Od roku 2013 na Rádiu FM moderuje diskusnú reláciu o vizuálnom umení a kultúre Triaška&Čejka_FM. Žije s rodinou v Bratislave.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články