Spolok žien

Tradícia nezahynie !(?)

Asociácia pre výskum kultúry Slovákov vo Vojvodine pozýva záujemcov na úvodné vzdelávanie v oblasti folklóru v rámci cyklu školení pod názvom: Tradícia nezahynie !(?) Hudba a spev v tradičnej kultúre. Tanec v systéme tradičnej kultúry. Vzdelávanie bude prebiehať v piatok 04.11. 2022 a v sobotu 05.11.2022 v priestoroch Tenisových kurtov (bývalá Saha), Jarmočná bb, v Báčskom Petrovci. Počet osôb je obmedzený na maximálne 20 ľudí, z tohto dôvodu je potrebné nahlásiť sa na školenie najneskôr do 23.10.2022. Školenia sú adresované predovšetkým umeleckým vedúcim folklórnych súborov, speváckych skupín, tanečným a hudobným pedagógom folklórnych kolektívov a pre aktivistov a praktikantov v oblasti folklóru. Lektorkami úvodného školenia budú renomované odborníčky: etnochoreologička a tanečná pedagogička Mgr. art. Agáta Krausová,ArtD., etnomuzikologička Mgr. Alžbeta Lukáčová, PhD. a etnologička Mgr. Anna Medveďová.

 

Foto: Martin Pucovský

 

Foto: Martin Pucovský

 

Cyklus školení vo všeobecnosti bude zameraný na vysvetlenie základných pojmov v oblasti tradičnej kultúry a poslanie folklóru v rámci nej. Teoretické prednášky a praktické workshopy budú venované témam ako dokumentovať, analyzovať a následne interpretovať ľudové piesne s ohľadom na jej štýlotvorné charakteristiky. Časť prednášok bude zameraná aj na dejiny tanečného folklorizmu. Súčasťou worshopov budú praktické ukážky výučby ľudových piesní a tancov, ako aj príprava interpretov pri tvorbe choreografie. Cieľom školení je prostredníctvom vybraných tém prehĺbiť poznatky z oblasti folklóru a jeho tradovania ako súčasti systému tradičnej kultúry.

Prihlásiť sa možno na mailovú adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.. Podrobnejšie informácie o programe úvodného vzdelávania budú zaslané iba účastníkom, ktorí sa prihlásia na vzdelávanie na uvedenú kontaktnú adresu .

Strava a občerstvenie budú počas školenia zabezpečené organizátorom.

 

Anna Medveďová

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články