Spolok žien

Prezentácia Slovenska v Srbsku

Na Fakulte technických vied v Novom Sade do 15. apríla si možno obzrieť výstavu Majstri ducha. Výstavu organizujú Veľvyslanectvo slovenskej republiky a Fakulta technických vied Univerzity v Novom Sade. Na dvadsiatich piatich paneloch oboznamuje o rozvoji vedy a techniky na Slovensku a predstavuje významných predstaviteľov, ktorí pôsobili v oblasti astronómie, matematiky, biológie, geológie a technických vied na Slovensku, počnúc od pätnásteho storočia do súčasnosti. V utorok 4. apríla na slávnostnom otvorení výstavy sa prihovoril dekan FTN v Novom Sade prof. Dr. Rade Doroslovački, veľvyslankyňa SR v Belehrade Dagmar Repčeková a rektor Univerzity v Novom Sade Dr. Dušan Nikolić.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Medzi významnými osobnosťami predstavenými na paneloch je napríklad botanik európskeho formátu, tvorca vlastného botanického prirodzeného systému Štefan Ladislav Endlicher či botanik a archeológ Andrej Kmeť, ktorý vykopal a zachránil kostru mamuta v Beši. V našej krajine si túto výstavu predtým mohli obzrieť aj v Belehrade, kde bola nainštalovaná v budove Národného zhromaždenia, na Strojníckej fakulte a v Múzeu vedy a techniky. Expozíciu v Novom Sade si návštevníci môžu obzrieť v budove Fakulty technických vied, v predsieni pred amfiteátrom A1 a A2 do 15. apríla.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

V Belehrade, v Múzeu vedy a techniky, sa Slovenská republika prezentovala ešte ďalšou výstavou. Koncom marca tam pobudli predstavitelia slovenského Múzea pre ochranu prírody a speleológiu a v Múzeu vedy a techniky slávnostne otvorili výstavu Národné parky Slovenska. Túto výstavu tvorí 14 panelov, ktoré návštevníkom umožnia lepšie sa zoznámiť s úhrne deväť rôznych národných parkov na Slovensku, okrem iného aj s Vysokými a Nízkymi Tatrami. Táto výstava bude otvorená do 28. mája 2017.

 

Zdroj: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články