Spolok žien

K sedemdesiatpäťke Oľgy Fejdiovej

RNDr. Oľga Fejdiová, CSc. sa narodila v Báčskom Petrovci 25. apríla 1942.V rodisku strávila prvé roky života a po II. sv. vojne sa s rodičmi presťahovala na Slovensko. Tam sa aj vyškolila. Vyštudovala a špecializovala geológiu a pôsobila na Slovenskom geologickom inštitúte v Bratislave. Je členkou Slovenskej geologickej spoločnosti a svoje vedecké práce uverejňovala v slovenskom Geologickom zborníku a tiež aj v Internacionálnom Geologickom žurnáli. Autorsky prispievala tiež i do našich dolnozemských časopisov, kde zverejňovala texty predovšetkým o významných dolnozemských rodinách a osobnostiach. Na Slovensku roky bola predsedníčka a podpredsedníčka Spolku Slovákov z Juhoslávie a v Dome zahraničných Slovákov v Bratislave sa angažovala v organizovaní Stretnutí mladých literátov zo slovenských gymnázií v zahraničí.

 

K sedemdesiatpäťke Oľgy Fejdiovej

 

Oľga Fejdiová je vnučkou Júliusa Kubányho, zakladateľa gymnázia v Petrovci, o čom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/9389-julius-kubany-18-6-1875-hlozany-10-7-1926-petrovec. J. Kubány (Kubáni) bol ženatý s učiteľkou Máriou Profantovov z Vrbice pri Liptovskom Mikuláši s ktorou mali dcéru Vieru. O nej viac TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/9869-viera-fejdiova-r-kubanyova

Viera Kubányová sa vydala za Petrovčana, bankového úradníka, Pavla Fejdiho, s ktorým mali dcéru Oľgu. Po roku 1950 sa rodina Fejdiovcov presťahovala na Slovensko, avšak putá s rodiskom neroztrhali.

 

Oľga Fejdiová bola v Petrovci aj v roku 2000, kedy spolu s vtedajšou riaditeľkou Vierou Boldockou odhalili pamätnú tabuľu Júliusovi Kubánymu a Samuelovi Starkemu (Foto Jaroslav Grňa)

 

Oľga Fejdiová bola v Petrovci aj v roku 2000, kedy spolu s vtedajšou riaditeľkou Vierou Boldockou odhalili pamätnú tabuľu Júliusovi Kubánymu a Samuelovi Starkemu (Foto Jaroslav Grňa)

 

Oľga každoročne prichádza do Petrovca. Od prvých obnovených slávností v roku 1992, pravidelne chodí začiatkom augusta. Na SNS najprv prichádzala organizovane autobusmi so Spolkom Slovákov z Juhoslávie a v posledných rokoch sem chodí vo vlastnej réžii.

 

Báčsky Petrovec, SNS 2016

 

Báčsky Petrovec, SNS 2016

 

Rodokmeň Oľgy Fejdiovej je zvláštny aj podľa prastarých rodičoch. Je totiž pravnučkou známej rodiny Márie (1869 – 1934) a Daniela (1858 - 1945) Profantovcov z Liptovského Mikuláša. V Múzeu Janka Kráľa v tomto meste zachovávajú kolekcie prevažne textilných predmetov z prelomu 19. a 20. storočia rodiny Profantovej a uschovávajú i digitálny prepis denníčka Oľginej prastarej mamy Márie Profantovej rodenej Lackovej (1869 - 1934).

 

K sedemdesiatpäťke Oľgy Fejdiovej

 

RNDr. Olga Fejdiová, CSc. Žije na dôchodku v Liptovskom Mikuláši na Slovensku. Má syna Vladimíra a dve vnúčatá.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+3 #1 75 Olgy FejdiovejViera Benková 2017-04-25 22:57
Veľmi ma potešila stránka Kulpin.net, keď nám priblížila životnú púť našej dolnozemskej Petrovčanky a veľkej Slovenky Oľgy fwejdiovej, ktorá svojim životom dokazuje čo znamená mať dolnozemské korene napojené na liptovské kráže! Mojej kamarátke Oľge prajem ešte rad rokov aby sme sa stretali u nás v Petrovci nielen na SNS ale veru aj na Slovensku, ktoré otvorilo po dlhom čase cesty návratu "domov" ,a tým myslím na obe strany, aj pre nás..Živio!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články