Združenie športových rybárov Zubáč

Makové pirohy

Od dávnych čias boli medzi dolnozemskými Slovákmi makové jedlá zvlášť obľúbené. V máji, alebo neskôr (v závislosti od toho, či sa mak sial v jeseň alebo na jar) krásne zakvitli početné makové polia. V lete sa mak ručne zlamoval a keď sa do rúk dostala krásna makovica, neraz si na jej obsahu priamo v poli pochutnali domáci a nájomníci. Makovica sa rozrezala a drobné sivo-modrasté zrniečka sa vysypali do dlane a s pôžitkom sa pochrúmali. No, omnoho viac chutil zomletý mak zmiešaný s cukrom. Keď sa už nalámané makovice domov pozvážali, keď sa z nich mak ručne povytriasal, keď sa „pozmýval", potom na slnku osušil a v sobotu ručne na špeciálnom makovom mlynčeku zomlel, vtedy už tí menší netrpezlivo okolo poskakovali. A keď sa na stôl položili makové pirohy – to bol dôvod na opravdivú radosť, predovšetkým detí, ktoré sladkú makovo-lekvárovú maškrtu priam zbožňovali. Taká sobota sa vďaka tomu jedlu stala aj svojráznou rodinnou radosťou. Makové pirohové hody rozradostili veru aj tých starších.

 

Makové pirohy

 

Makové pirohy

 

Makové pirohy

 

Makové pirohy

 

Sladké makové koláče a varené múčniky všeobecne bývali kedysi považované za akúsi zvláštnu záležitosť. Ak gazdinky vytiahli z komory plátnové vrecko s makom a téglik s lekvárom, bol to znak toho, že sa blíži maková hostina. Predtým bolo treba zamiesiť cesto a uvariť pirohy. Recept na makové pirohy si možno nájsť v Kuchárke Ľudmily Dankovej, ale aj v receptári Dobrá slovenská kuchyňa – Staré recepty Slovákov na Dolnej zemi Anny Demrovskej.

 

Makové pirohy

 

Makové pirohy

 

Makové pirohy

 

Makové pirohy

 

Teda, treba si zamiesiť trochu mäkšie rezancové cesto, natenko vyvaľkať, na jednu polovicu klásť lekvárové kôpky (najlepšie chutí domáci tvrdý slivkový alebo špánkový lekvár), prikryť druhou polovicou cesta a ostrôžkou pokrájať. Pirohy uvariť, omastiť a posypať pricukreným mletým makom.

Pirohy, – srbsky „tašci"– boli v minulosti obľúbeným jedlom nielen Slovákov z multikultúrnej Vojvodiny, ale aj ostatných jej obyvateľov. Tí ich však zriedkavejšie osypali makom a častejšie s praženými ocukrenými omrvinami (strúhankou). V minulosti sa pirohy najčastejšie podávali ako hlavné jedlo, ktorému predchádzala napríklad paradajková polievka. Iba v bohatších rodinách pirohy sa ponúkali po jedle ako dezert. Do týchto krajov ich údajne priniesli Nemci a srbské pomenovanie „tašci" dostali po vreckách, či taškách do ktorých sa dáva lekvár. Na severe Báčky ich radi priprávali aj maďarské gazdinky. V maďarskom jazyku ich pomenúvajú Barátfüle (Baratfile).

O blahodarných účinkoch maku na ľudské zdravie sa už veľa toho popísalo, preto len pripomeňme, že mak obsahuje skutočne veľa vápnika, fosforu a zinku a má pozitívny účinok na odstránenie bolestí a nervových porúch, predchádza srdcovo-cievnym ochoreniam, uvoľňuje kŕče v svaloch. Treba zdôrazniť aj to, že u nás je pestovanie a konzumácia maku povolená, čo nie je samozrejmosťou všade na svete.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #1 KarajčokJán Sabo 2020-06-21 05:58
V príspevku čítam názov posýpky na pirohy - omrviny či strúhanka, ale podľa mojej kulpínskej mamy to bola prézla. Ňou sa posýpali aj šúľance. Ale nachádzam aj druhý neznámy názov - ostrôžka, ktorým sa cesto "rozkrájalo", ale to, zasa mama, volali karajčok (vidíte, dodnes im onikám, my sme rodičom netykali, ako dnes). Teraz veru neviem, či tento názov pochádzal z Kulpína (podľa mamy) alebo z Kysáča (podľa otca). Poradíte, vysvetlíte?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články