Združenie športových rybárov Zubáč

Covid-19 a voľby v Srbsku

Podľa oficiálnych štatistických údajov za posledné štyri dni v Srbsku pribudlo 999 prípadov nákazy koronavírusom, neoficiálne je ich oveľa viac. Zajtra sa majú zopakovať parlamentné voľby na 234 volebných miestach a po voľbách iste všetko bude inak. Iná bude aj oficiálna štatistika a aj viac ohraničení. Lebo, zdá sa, už teraz puká vo švíkoch. V Novom Pazari je situácia s Covid-19 kritická. Dnes toto mesto navštívila premiérka Anna Brnabićová a minister zdravotníctva Zlatibor Lončar, ktorým tam skupina zdravotníckych pracovníkov otočila chrbát a ďalšia skupina ich hlasno vypískala. Bolo tam veľa kriku a hluku. A v Belehrade národná poslankyňa Marinika Tepić a právnik Vladimir Todorić „...v mene všetkých obetí koronavírusu, infikovaných a zosnulých, ktorých už nemá kto vypočuť, v mene všetkých, ktorí boli podvedení falošným Krízovým štábom..." podali trestné obvinenia proti Brnabićovej, Lončarovi, Zoranovi Gojkovićovi, Kisićovej, Konovi a Nestorovićovi, pre ktorých žiadajú viacročné tresty odňatia slobody za ohrozenie ľudského života a zdravia.

 

Covid-19 a voľby v Srbsku

 

Press konferenciu premiérky Any Brnabićovej prenášala naživo prostredníctvom sociálnych sietí Sandžak televízia, ktorej novinári zrejme sklamaní skreslenými informáciami belehradských režimových médií, chceli širšej verejnosti aj takýmto spôsobom zaslať apel o pomoc. Premiérku Brnabićovú a ministra Lončara v mestskej nemocnici v Novom Pazari privítal minister Rasim Ljajić a riaditeľ nemocnice Meho Mahmutović. Premiérka sa zmienila o špekuláciách a údajných dezinformáciách, podľa ktorých v tejto nemocnici nemajú dostatok liekov a potrebného medicínskeho vybavenie. Informácie o tom, že respirátory, ktoré im skôr bol priniesol prezident Vučić nefungujú, označila za falošné. Minister Lončar poznamenal, že je nemocnica dobre zásobená, a že má nadostač zdravotníckych pracovníkov. Takéto ich slová silno pobúrili skupinu tam prítomných, ktorým polícia bránila priblížiť sa k návšteve z Belehradu.

Voľby sa opakujú pre mnohé nedopatrenia. Po volebných výsledkoch, ktoré niektorí pozorovatelia ohodnotili za neregulárne a falšované a po ostrých reakciách z Bruselu, po zrušení rokovaní vo Washingtone, prezident Aleksandar Vučić bol „zasiahnutý" aj ostrou reakciou Angely Merkelovej. Srbsko prvýkrát neotvorilo žiadnu novú kapitolu pri rokovaniach s EÚ.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články