Združenie športových rybárov Zubáč

Dokumenty – Dožinkový piknik

Tohtoročná žatva sa pomaly končí a za úrodu treba poďakovať. Z knihy vydanej pred štvrťstoročím, v roku 1996 v Kníhtlačiarni Kultúra Báčsky Petrovec Dokumenty, v ktorej sú zhrnuté dokumenty pri uskutočňovaní osláv 250. výročia príchodu Slovákov do Petrovca 1745 – 1995, sa možno veľa toho dozvedieť a všeličo zistiť. Nielen z toho napísaného, ale aj z toho medzi riadkami. Možno si utvoriť aj vlastný obraz z tej doby, ale aj z doby ďalekej. Tradičné spôsoby poľnohospodárstva sú neoddeliteľnou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. Dožinky alebo zastarano obžinky sú slávnosti na ukončenie žatvy. V mnohých európskych krajinách tieto oslavy konca žatvy dodnes prebiehajú a majú aj náboženský charakter. Na kanáli D-T-D pri Petrovci, na takzvanej Širine, matičiari z Kysáča, Kulpína a Petrovca si v roku 1995 chceli uctiť túto tradíciu a usporiadali Dožinkový piknik. Na ňom bol aj redaktor týždenníka Hlas ľudu Vladimír Dorča. Toto zaujímavé podujatie opísal v novinách, ktoré tlačou vyšli s dátumom 5. 8. 1995. Uvádzame časť jeho textu:

 

Dokumenty – Dožinkový piknik

 

"V sobotu tam vánok previeval a za priehršť občanov zo spomenutých osád, ale aj z Hložian a Báčskej Palanky, v družnej besede sa mali k sebe a pri dobrej hudbe sa mali k spevu, žartu a spoločnému stolovaniu.

Ale nielen to. Miestna organizácia Matice slovenskej v Petrovci, ktorá bola organizátorom a hostiteľom, sa postarala aj o náučnú, informačnú časť stretnutia, do ktorej veľmi premyslene a trefne zakomponovali dve prednášky. Prvá odznela povedaná Dr. Máriou Myjavcovou, ktorá hovorila esej na tému Žatva - pšenica - tradícia. Nostalgickosť sálala z prečítaného textu a veľmi lahodne zaobaľovala do tepla srdcia prítomných.

Druhý hovoriaci bol pán majster bádkár Ondrej Čáni, príslušník siedmeho pokolenia Mateja Čániho, slobodníka, ktorý pred 250. rokmi do Petrovca priviedol prvú skupinu Slovákov, inak zberateľ a dobrý znalec sťahovania Slovákov na Dolnú zem. Hovoril časťou o historických momentoch tejto migrácie, ale aj z kucova, kde možno zabudnúť, na svetlo dňa vyberal zaujímavosti zo života v starom Petrovci.

Celkový Dožinkový piknik slovne koordinoval predseda MO MS v Petrovci prof. Samuel Boldocký.

Nakoniec ešte podčiarknutie modrým: Piknik výborne zapadol do rámca osláv príchodu Slovákov aj napriek tomu, že si ho ani len okrajom oka nevšimli akurát „vrchné snopy" strešnej organizácie. Ich neprítomnosť rozruch neurobila, z nálady Kysáčanov, Petrovčanov a Kulpínčanov neubrala." (Vladimír Dorča)

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #2 RE: Dokumenty – Dožinkový piknikO. K. 2021-07-12 08:59
Citovanie Janko:
Počas mojej mladosti Širina sa volala Širokô. Vtedy sme hovorili aj *ľaľa” (hľa-hľa) a nie “evo”.


Mal si napisať aj to že sme sa pozdravovali NAZDAR (staršich DOBRY DEŇ) ale nie Zdravo
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Dokumenty – Dožinkový piknikJanko 2021-07-11 07:10
Počas mojej mladosti Širina sa volala Širokô. Vtedy sme hovorili aj *ľaľa” (hľa-hľa) a nie “evo”.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články