Združenie športových rybárov Zubáč

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

Múzeum vojvodinských Slovákov, Galéria Zuzky Medveďovej a Slovenský kultúrny klub v sobotu 19. decembra v priestoroch Miestneho spoločenstva Báčsky Petrovec usporiadali 12. výtvarnícke snemovanie, na ktorom účastníci analyzovali "Spôsoby prezentácie slovenského vojvodinského výtvarníctva". Následne v Galérii Zuzky Medveďovej otvorili výstavu 16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku. Táto kolektívna výstava má za cieľ prezentovať aktuálnu tvorbu slovenských akademických umelcov z našich prostredí. Autor výstavy Vladimír Valentík zoskupil práce 25 výtvarníkov a dokázal vytvoriť jeden celok. Povedala na úvod Anna Séčová Pintírová, riaditeľka Múzea vojvodinských Slovákov a dodala, že na svojich podujatiach predstavujú aj talentované deti, ktoré vždy skrášlia vernisáž a vyzvala Laru Hricovú, žiačku hudobnej školy Josipa Slavenského, aby na úvod zahrala jednu skladbu.

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

Vladimír Valentík hovoril o výstave, ale aj o tridsaťročnici od založenia najvýznamnejšieho výtvarného podujatia vojvodinských Slovákov. Zdôraznil, že založením Galérie Zuzky Medveďovej roku 1989 a o dva roky neskoršie, roku 1991 založením a usporiadaním prvého bienále slovenských akademických maliarov, grafikov a sochárov vznikli podmienky pre integráciu vrcholných dosahov výtvarnej tvorby slovenských výtvarných umelcov do korpusu súčasnej slovenskej kultúry v Srbsku. "Bez tohto podujatia, ktoré tohto roku jubiluje, to by nebolo možné. Vďaka Galérii Zuzky Medveďovej a Bienálu slovenských akademických a profesionálnych výtvarných umelcov vytvorili sa nevyhnutné podmienky k vytvoreniu nového kultúrneho kontextu v rámci súčasnej menšinovej kultúry, ktorý dovtedy neexistoval. Boli tu jednotliví školení slovenskí výtvarní umelci zapájajúci sa do výtvarného života v Novom Sade alebo v Belehrade, ale bez vzniku tohto bienálneho výstavného podujatia o súčasnom slovenskom výtvarnom umení školených výtvarníkov by sme nemohli a nemali na základe čoho hovoriť," zdôrazňuje Vladimír Valentík v katalógu vydanom pri príležitosti tohto jubilea. Na vernisáži V. Valentík predstavil diela a jednotlivých umelcov a zmienil sa aj o nedávno zosnulej akademickej maliarke Viere Fajndovićovej Súdiovej, ktorej bola venovaná aj časť tohtoročného výtvarníckeho snemovania. Annamária Boldocká Grbićová prečítala svoju úvahu o maľbách tejto našej umelkyne. "Náš svet sa vmestil i do malieb Viery Fajndovićovej Súdiovej. Ony, tie maľby sú veľké, lebo sugerujú nejak i náš život, náš menšinový weltschmerz... Umenie je to, do čoho sa vmestí svet a všetko, čo v živote zažil ten, kto je umeniu vystavený, poslucháč, divák, čitateľ," uvádza Annamária Boldocká Grbićová a celú jej esej si možno prečítať TU:

 

 

Bienále je príležitosťou udeliť ceny, a tým ohodnotiť a motivovať umelcov k ďalšej tvorivosti. Cenu Karola Miloslava Lehotského pre najreprezentatívnejšiu výstavu v dvojročnom období medzi dvomi bienále Múzeum vojvodinských Slovákov s Galériou Zuzky Medveďovej udelili akademickej maliarke Jasne Opavskej z Belehradu za samostatnú výstavu Mater — Pater v Galérii 73 v Belehrade, ktorá bola v dňoch 15. – 27. júla tohto roku. Na výstave bolo predstavených viac ako tridsať olejomalieb maliarky Jasny Opavskej, na ktorých znázornila slávne bytosti z pohanskej a kresťanskej viery na Balkánskom polostrove. Na jej obrazoch sa odráža polarita medzi mužom a ženou, racionálnym a iracionálnym, vedomým a nevedomým. Autorkou výstavy a textu v katalógu je Maja Živanović. Počas výstavy sa konali performancie a predstavenie knihy s reprodukciami všetkých vystavených diel a sprievodnými esejami Jasny Opavskej. Ozrejmila Anna Séčová Pintírová a po odovzdaní ceny zverejnila aj laureáta Ceny Cyrila Kutlíka. Za celoživotný tvorivý prínos v oblasti výtvarného umenia a kultúry vojvodinských Slovákov Múzeum vojvodinských Slovákov s Galériou
Zuzky Medveďovej odmenili akademického maliara a grafika Pavla Čániho a posthumne akademickú umelkyňu Vieru Fajndovićovú Súdiovú. Cenu prevzal jej syn Milan Súdi.

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

16. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

 

NRSNM pri príležitosti každého bienále pravidelne od roku 2005 udeľuje výkupnú cenu. Výkupná cena sa tohto roku dostala akademickej maliarke Martine Hlodovej Karavla. Keďže autorka bola znemožnená zúčastniť sa osobne na bienále, cena jej bude náhradne odovzdaná.

Výstavu otvorila Tatiana Vujačićová, podpredsedníčka NRSNM a záujemcovia si ju budú môcť pozrieť do 28. februára 2022.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články