Združenie športových rybárov Zubáč

Spomienka na Pavla Čániho

Pred 100 rokmi 13.septembra 1922 sa narodil známy rozhlasový spevák Pavel Čáni. Po oslobodení, keď začal vysielať Novosadský rozhlas, sa prihlásil na audíciu a tak sa dostal do skupiny prvých rozhlasových spevákov. Zo začiatku spievali v programe naživo a práve on v roku 1954 nahral aj prvú nahrávku po slovensky. Bola to tanečná pieseň C. Lenského Nebolo to náhodou. Hlbokú stopu v Novosadskom rozhlase neskôr zanechala aj jeho dcéra, známa speváčka a hudobná redaktorka Kvetoslava Benková a v súčasnosti spomienku na hudobnú rodinu Čániovú a tiež aj Benkovú zachovávajú Slovenka Benková Martinková a Margaréta Benková, vnučky Pavla Čániho, obe hudobníčky. O svojom starom otcovi s hrdosťou hovoria, že bol bardom slovenskej piesne, o ktorom známy skladateľ operiet a nestarnúcich melódií Gejza Dusík povedal: "Je to prekrásny barytonista, ktorý keby si hlas školil, stal by sa svetovým."

 

Spomienka na Pavla Čániho

 

V zborníku prác z 5. konferencie muzikológov a hudobných odborníkov, ktorá bola v Novom Sade 14. novembra 2009 a niesla sa v znamení slovenskej hudby vo Vojvodine, dcéra Pavla Čániko hudobná producentka Kvetoslava Benková mala referát na tému Hudobná redakcia a produkcia Rádia Nového Sadu v zachovaní tradičnej a vytváraní novej hudby vojvodinských Slovákov, z ktorého vyberáme časť o prvých spevákoch Novosadského rozhlasu:

„V pamäti zostali mená niektorých spevákov, ktorí v tom čase vystupovali naživo v rozhlase: Pavel Spevák a Pavel Čáni z Petrovca, Marka Lakatošová a Ján Majo zo Starej Pazovy, Ružena Hrubíková z Hložian, Pavel Pixiades z Kysáča, Ján Lenhart z Kovačice atď. Títo speváci vystupovali taktiež na koncertoch a spolu s novinármi slovenskej redakcie na verejných vystúpeniach, tzv. živých novinách po slovenských osadách vo Vojvodine. Od roku 1953, keď ako darček k nadchádzajúcim piatym narodeninám, rozhlas získal magnetofóny na nahrávanie hudby, piesne sa začali zaznamenávať na magnetofónových pásoch a uschovávať v hudobnom archíve rozhlasu. Bol to rok, keď začala pôsobiť hudobná produkcia. Okrem ľudových nahrávali sa aj tanečné piesne. Prvú nahrávku po slovensky, a bola to tanečná pieseň C. Lenského Nebolo to náhodou, naspieval Pavel Čáni v roku 1954. Nahrávka mala archívne číslo 227, žiaľ, nezachovala sa. Dnes o tejto dobe svedčí skladba A. Lieskovského Trošku ty a trošku ja, ktorú pod poradovým číslom 1 332 v júni roku 1955 naspieval tiež Pavel Čáni. Nasledovali ďalšie nahrávky prevažne slovenských ľudových piesní, ktoré okrem Pavla Čániho v rozhlasovom štúdiu spievali Pavel Spevák, Božena Miklovicová a Mária Topoľská z Petrovca, Pavel Pixiades z Kysáča, Marka Lakatošová-Šagová a Ján Majo zo Starej Pazovy, Ján Lenhart z Kovačice, Ružena Hrubíková z Hložian a Anna Marčoková z Kysáča, Zuzana Čelovská zo Silbaša, Jozef Čech z Aradáča a Katarína Valentíková z Nového Sadu."

Pavel Čáni zomrel 17. novembra 2000. Početné jeho nahrávky sa však zachovali, stále žijú a dodnes sa radi počúvajú.

 

 

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články