Združenie športových rybárov Zubáč

Medovníčky

Tradičné koláče k Vianociam jednoducho patria. Vianočné medovníčky a drobné pečivo s láskou pečieme každé Vianoce. Bez koláčikov by to jednoducho neboli tradičné Vianoce. Medovníčky, ktoré pekávali naše babky, aj dnes sú aktuálne a dodnes si nachádzajú svoje čestné miesto na vianočnom stole alebo aj na vianočnom stromčeku. Šikovné ženské ruky dokážu z medovníkového cesta vytvoriť nielen chutné, voňavé pečivo, ktoré sa výborne hodí k čaju alebo káve, ale aj krásnu ozdobu – opravdivé umelecké diela, na ktoré sa dlho môžeme dívať a duchovne sa sýtiť z ich krásy. Keď sa do sýtosti duchovne nasýtime, môžeme ich využiť na telesné nasýtenie. Medovníčky nám dlho vydržia, samozrejme, ak nás nezláka ich medová vôňa s klinčekovo-škoricovou príchuťou. Naša najznámejšia autorka kuchárskej knihy Ľudmila Danková vo svojej chýrečnej Kuchárke, ktorá sa dožila vyše desať vydaní a ktorú mnohé mladuchy dodnes dostávajú do vena, uvádza takýto recept na medovníčky:

 

Medovníčky

 

3 celé vajcia, 2 žĺtky, 12 dkg medu, 1 rovnú lyžičku sódy bikarbóny, ½ lyžičky voňavých tlčených klinčekov, 1 lyžičku mletej škorice, 7 dkg orechov na ozdobu, 2 lyžičky kyslej smotany, 27 dkg mletého cukru, 42 dkg čistej múky.

Pracovný postup: V nádobe vymiešame na penu 3 celé vajcia, voňavé klinčeky, škoricu a cukor. K tomu pridáme med, zohriaty nad parou a múku, do ktorej sme preosiali sódu bikarbónu. Cesto dobre vypracujeme a necháme zakryté oddychovať 3 hodiny. Cesto potom vyvaľkáme na doske v hrúbke 1 cm a vykrajujeme hviezdice, prstene a iné ozdobnou formičkou. Potierame rozmiešanými žĺtkami, do ktorých pridáme 2 lyžice kyslej smotany, navrch dáme po jednej ošúpanej mandli alebo pol orechového jadierka. Ukladáme riedko na vymastený a pomúčený plech a pečieme v horúcej rúre.

 

kp

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články