Združenie športových rybárov Zubáč

IN MEMORIAM – za Samuelom Dubovským

O pol roka by sa Samuel Dubovský dožil svojich deväťdesiatych narodenín. Avšak, už dlhšiu dobu podlomené zdravie sťažovalo každý jeden deň života a dnes dalo bodku za jeho tuzemským životom. Manželka, známa petrovská pediatrička Olga Dubovská ho dávnejšie predbehla z tejto časnosti a napriek starostlivosti, predovšetkým dcéry Miloty, pôsobiacej v Klinickom stredisku Vojvodiny, chorobou vysilený organizmus viac nedokázal zvládať životné boje.

 

IN MEMORIAM – za Samuelom Dubovským

 

Profesor, redaktor, autor učebníc, literárny pracovník a prekladateľ, magister Samuel Dubovský sa narodil 28. januára 1928 v Petrovci. Základnú školu a gymnázium ukončil v rodisku. Študoval ruský a srbochorvátsky jazyk a neskoršie pokračoval v študovaní slovenčiny a češtiny. Pôsobil ako profesor na Gymnáziu a Učiteľskej škole v Petrovci. Bol hlavným a zodpovedným redaktorom Našich pionierov. V období Informbyra ho spolu so skupinou slovenských študentov odsúdili, a potom vo viacročnom väzení pobudol v pracovnom tábore v Bileći. V roku 1965 prešiel do Nového Sadu do novozaloženého Ústavu pre vydávanie učebníc, kde bol zodpovedným redaktorom slovenských učebníc.

Najväčšiu časť svojho pracovného veku S. Dubovský strávil v Ústave pre vydávanie učebníc V Novom Sade, takmer celé štvrťstoročie. Ako redaktor a autor, v tom období, podpísal rad čítaniek, gramatík, kníh školského čítania a prekladových učebníc a vypracoval aj koncepciu čítaniek a učebníc slovenského jazyka a kultúry vyjadrovania pre základnú školu, podľa ktorej sú napísané priam dodnes platné učebnice zo slovenského jazyka.

V roku 2013 pri príležitosti 85. narodenín Samuela Dubovského MOMS v Báčskom Petrovci mu usporiadal večierok, o čom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6269-jubilant-mr-samuel-dubovsky-85-rony

Naša známa spisovateľka Viera Benková zo siete vlastných spomienok vyberá veľmi jemné, povievajúce nite, ktoré ju viažu k známym postavám nášho a slovenského verejného života ...Vo svojej novej, ešte nezverejnenej knihe - Závity pamäte spomína aj na rodinou Dubovských, čo si možno prečítať TU:

 

 

Samuel Dubovský bude pochovaný zajtra 24. 07. 2017 o 18.00 na petrovskom cintoríne.

Česť jeho pamiatke!

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články