Združenie vinárov a vinohradníkov

Maliari z Padiny vystavujú v Nitre

Obdivovatelia insitného umenia si počas októbra môžu prísť na svoje v priestoroch Domu Matice slovenskej v Nitre. Dňa 3.10.2017 sa konala vernisáž výstavy Juraja Ľavroša a Vladimíra Galasa. Obaja autori sa po prvýkrát zúčastnili otvorenia svojej výstavy v Nitre. Organizátor výstavy, Dom Matice slovenskej v Nitre, zámerne zvolil názov aktuálnej výstavy Domov ako odkaz na významné výročia, ktoré si v roku 2017 na Slovensku pripomíname. A to päťsto rokov reformácie, vyše dvesto rokov od začiatkov osídľovania Dolnej zeme a sedemdesiat rokov od návratu dolnozemských Slovákov do vlasti svojich predkov. Domov ako základný aspekt k sebaurčujúcej a formujúcej identite každého jedného človeka. Deň predtým, v Krajskej knižnici Karola Kmeťka v Nitre, otvorili výstavu ďalšieho padinského insitného maliara – Martina Papa.

 

Juraj Ľavroš (prvý zľava) a Vladimír Galas (prvý sprava) prvýkrát vystavujú v Nitre

 

Juraj Ľavroš (prvý zľava) a Vladimír Galas (prvý sprava) prvýkrát vystavujú v Nitre

 

Juraj Ľavroš a Vladimír Galas si obzreli aj výstavu Martina Papa (prvý sprava)

 

Juraj Ľavroš a Vladimír Galas si obzreli aj výstavu Martina Papa (prvý sprava)

 

Autori Juraj Ľavroš a Vladimír Galas žijú a tvoria v Padine. Práve táto oblasť je známa združovaním insitných umelcov v Galérii umenia v Kovačici. Tieto insitné zbierky sú natrvalo zapísané v kultúrnom dedičstve národa známeho po celom svete. V Kovačici maľovali prví maliari zo záľuby a bez akéhokoľvek poznania akademickej konštrukcie obrazov a výtvarných kompozičných prvkov. Spočiatku nemali svoj vlastný rozoznateľný štýl. Neskôr však každý z nich získal vlastný výtvarný prejav, jedinečný a charakteristický pre každého umelca. Silný kolorit, očarujúca intenzita farieb sú rozoznateľnými znakmi kovačickej školy insitného umenia, ktorú možno na výstave pozorovať. Je to kolorit prevzatý z krojov a slovenského folklóru, ktorý je bohatý na živé, ožarujúce farby.

Zobrazovanie jednej z najslovenskejších dedín v Srbsku - Padiny - je prítomné u oboch autorov. Ako Juraj Ľavroš, tak aj Vladimír Galas zachytávajú výzor a atmosféru osady, ktorú mnohí poznajú ako dedinu hlbokých studní a mletej vody, veľkých vždyzelených polí, starých slovenských domčekov, pokoja a prívetivého ľudu.

 

Výstava Juraja Ľavroša a Vladimíra Galasa prilákala do Domu Matice slovenskej v Nitre početných milovníkov naivného umenia

 

Výstava Juraja Ľavroša a Vladimíra Galasa prilákala do Domu Matice slovenskej v Nitre početných milovníkov naivného umenia

 

Výstava Juraja Ľavroša a Vladimíra Galasa prilákala do Domu Matice slovenskej v Nitre početných milovníkov naivného umenia

 

Juraj ĽAVROŠ sa narodil v roku 1963 v Padine. Je členom Galérie insitného umenia v Kovačici. Maliarstvu sa venuje 30 rokov, má výraznú umeleckú zručnosť a zmysel pre farebné kompozície. Najčastejšie maľuje ťažkú prácu poľnohospodárov, robotníkov a rybárov. Časté je aj zobrazovanie plodov tekvíc a kukurice ako tradičných plodín tejto oblasti. Husy sú hlboko vryté v jeho pamäti z detstva a stali sa symbolom jeho maliarstva. Juraj Ľavroš kolektívne vystavoval viac než 100 krát a má za sebou viac ako 20 samostatných výstav. Pravidelne vystavuje na známych Kovačických októbroch v Galérii insitného umenia v Kovačici. Je nositeľom viacerých ocenení (2013 - Zlatá plaketa pre výtvarné umenie v Plandišti, 2013 - Prvé miesto v kategórii Umenie v Lapove a 2016 - Zlatý medailón pre kultúru obce Kovačica).

Vladimír GALAS sa narodil v roku 1984 v Belehrade, od svojho detstva žije v Padine. Pracuje ako stavbár. S manželkou Ljiljanou vychováva syna Benjamína. Insitnej maľbe sa naplno venuje od roku 2001 a jeho obrazy našli svojich majiteľov v ďalekej Austrálii, USA, Nemecku, Česku a na Slovensku. Galasovými obľúbenými maliarskymi motívmi sú kone, krajinky, ľudia, dedinskí ľudia zachytení pri práci. Samostatnú výstavu mal v roku 2009 spolu s Jurajom Ľavrošom v Bratislave. Vystavoval aj v rámci kolektívnych výstav.

U oboch maliarov sú prítomné zvýrazňujúce aspekty plodnosti a pozitívneho vzťahu k úrode, pôde, rodnej zemi či symbiózy spolužitia človeka so zvieratami. Spájajúcim prvkom diel je všadeprítomný pokoj ako návrat k harmonizujúcej rovnováhe.

Aktuálna výstava tohto vidieckeho umeleckého fenoménu ponúka návštevníkom spolu 40 diel s možnosťou ich kúpy. Výstava trvá do 28. 10. 2017.

 

Veronika Bilicová

Dom Matice slovenskej v Nitre

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články