Združenie vinárov a vinohradníkov

48. Divadelný vavrín

Dnes sa v Starej Pazove končí 48. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby v Srbsku. Na nej v súťažnej časti vystúpilo 10 divadelných predstavení zo siedmych slovenských prostredí: Starej Pazovy, Aradáča, Pivnice, Kysáča, Padiny, Vojlovice a Kovačice. Divadelný vavrín doplnili aj dva hosťujúce súbory. V prvý večer pohostinne vystúpili herci Slovenského vojvodinského divadla z Báčskeho Petrovca s inscenáciou Vinica zreje v réžii Michala Babiaka. Dnes večer po udelení cien jednotlivcom a súborom o 20.30 h na staropazovských divadelných doskách vystúpi KD Stična zo Slovinska s predlohou Carla Goldoniho Sluha dvoch pánov v réžii Alexandra Baka. Toto predstavenie si včera pozreli diváci v kulpínskom dome kultúry.

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Umeleckým vedúcim prehliadky je Alexander Bako, ktorý s divadelným súborom so Stična upevňuje peknú spoluprácu, ktorá trvá už dlhšie obdobie. Pred začiatkom divadelného predstavenia si početné obecenstvo v kulpínskom dome kultúry mohlo pozrieť video záznamy o spolupráci súborov zo Starej Pazovy a tohto úspešného kolektívu zo Slovinska. Aj tentoraz potvrdili svoju kvalitu a jazyk nepredstavoval žiadnu bariéru. Zaujímaná kombinácia živého hereckého výkonu a video doplnkov, ako aj hudobný doprovod, ozvláštnili predstavenie. Jednoduchá, pritom však zvláštna scénografia tiež zapôsobila na divákov.

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Sluha dvoch pánov

 

Výkony všetkých súťažiacich predstavení na 48. Prehliadke slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby v Srbsku sleduje odborná porota v zložení: Ján Makan, režisér, Miroslav Fábry, herec a Miroslav Benka, režisér, ktorá dnes večer povie svoje.

Organizátormi Divadelného vavrína sú NRSNM, obec Stará Pazova, SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. 48. Prehliadku finančne podporili Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, NRSNM, ÚKVS, Obec Stará Pazova a Pokrajinský sekretariát pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-3 #1 RE: 48. Divadelný vavrínVavrín 2017-11-07 22:23
Prvú cenu, ktorá je zároveň aj Cenou NRSNM, získalo predstavenie Pozdrav niekoho (Gymko teáter Kovačica), druhú predstavenie Dr. (Divadlo VHV scéna v Kovačici) a tretiu cenu predstavenie Levínec (Divadelný súbor Branislava Vierga KC Aradáč).
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články