Združenie vinárov a vinohradníkov

Druhá strana bytia Pavla Čániho

Staromestská galéria ZICHY v Bratislave od dnes a do konca januára milovníkom výtvarného umenia ponúka ďalší skvost – Druhú stranu bytia Pavla Čániho. Vernisáž prebiehala za účasti autora, akademického maliara z Kulpína, ktorého kurátor výstavy PhDr. Ľuboslav Moza označil za majstra filozofa a surrealistu v grafike, ilustrácii a maľbe. Pavel Čáni je laureátom Identifikačného kódu Slovenska, o čom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/4849-pavlovi-animu-identifikany-kod-slovenska. Výstavu otvoril Ľuboslav Moza.

 

Z dnešnej vernisáže (foto: Ľuboslav Moza)

 

Z dnešnej vernisáže (foto: Ľuboslav Moza)

 

Z dnešnej vernisáže (foto: Ľuboslav Moza)

 

Z dnešnej vernisáže (foto: Ľuboslav Moza)

 

„Druhá strana bytia je v tvorbe autora aj pojmom pre hľadanie. Pretože tam sú ukryté pravdy, nepoznané tajomstvá a výrazy pre súcno bez slov. Druhou stranou pravdepodobne všetko začína. Neskôr sa v živote strácame, nevediac rozlíšiť podstatné od nepodstatného, zabudneme počítať a pri pohľade späť vidím mnoho desiatok rokov za nami. Pavel Čáni je mimoriadny zjav, ktorého v umení poznať vďaka originalite a jedinečnosti.

Grafik a maliar. V jednotlivých grafických cykloch autora je filozofia našej existencie (strechy, cesty), ale i snová realita jedincov. Vskutku je originálny. Dokáže pospletať klbká krásy a histórie, a dať im úplne nový priestor v umeleckom diele. Často som rozmýšľal, čo tým chce autor povedať. Ono to však človeku príde samo. Umelec nielen že majstrovsky dokáže prepojiť realitu, fantáziu a estetiku s remeselným majstrovstvom, ale vie tým, čo tvorí osloviť diváka. Milióny divákov.

Pavel Čáni, mysliteľ, umelec, objavil mnoho z nášho bytia. V tom je najvyššia cena jeho umenia.

Narodil s v roku 1953 v srbskom Kačareve v slovenskej rodine. Študoval na Akadémii umení v Novom Sade a následne postgraduálne na Fakulte výtvarných umení v Belehrade. Jeho diela sú v galerijných i súkromných zbierkach. Zúčastnil sa desiatok výstav. Je držiteľom viacerých ocenení, laureátom Identifikačného kódu Slovenska.

PhDr. Ľuboslav Moza

Člen Európskej akadémie vied a umení"

Katalóg k výstave v Staromestskej galérii ZICHY TU: https://artem.sk/attachments/article/490/cani18_kat.pdf

 

Pavel Čáni a jeho obrazy na nedávnom bienále v Báčskom Petrovci

 

Pavel Čáni a jeho obrazy na nedávnom bienále v Báčskom Petrovci

 

Pavel Čáni a jeho obrazy na nedávnom bienále v Báčskom Petrovci

 

Pavlovi Čánimu koncom roka 2017 na 14. bienále slovenských akademických výtvarníkov v Srbsku v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci udelili Výkupnú cenu Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články