Združenie vinárov a vinohradníkov

Odpustiť musíme, ale zabudnúť nesmieme...

Pred 76. rokmi zažila Báčka najväčší masaker civilistov. V dňoch 4. až 29. januára 1942 dosiahlo besnenie okupantských vojsk vrchol v Novom Sade a ďalších vojvodinských mestách. Maďarskí vojaci a žandári zabíjali ľudí priamo na ulici alebo ich hromadne hnali na breh Dunaja, kde ich strieľali a na viacerých miestach hádzali cez ľadový otvor do rieky. V Novom Sade takto zabili vyše 1.200 ľudí. Bolo medzi nimi aj niekoľko miestnych Slovákov, o čom svedčia slovenské mená a priezviská na mramorových tabuliach vedľa Dunaja.

 

Odpustiť musíme, ale zabudnúť nesmieme...

 

Odpustiť musíme, ale zabudnúť nesmieme...

 

V Novom Sade sa dnes pred pomníkom Rodina poklonili obetiam Novosadskej razie (foto Erzebet Glusica)

 

V novosadskej razii v roku 1942 prišlo o život viac tisíc osôb. Odhaduje sa, že vtedy bolo zavraždených vyše štyri tisíc ľudí. Presný počet a všetky mená sa nikdy nezistia, lebo telá väčšiny obetí zakončili v Dunaji pod ľadom, alebo boli vyvraždené celé rodiny.

 

Zoznam obetí Novosadskej razie sa nachádza na novosadskom kúpalisku Štrand a pod pomníkom Rodina, kde aj zapísané aj meno Stanislav Kišgeci (Foto Ján Kišgeci)

 

Zoznam obetí Novosadskej razie sa nachádza na novosadskom kúpalisku Štrand a pod pomníkom Rodina, kde aj zapísané aj meno Stanislav Kišgeci (Foto Ján Kišgeci)

 

V zozname zavraždených v tom januárovom zverskom besnení sa uvádzajú priezviská Grňa, Mucha, Francisty, Ferko, Mariáš... O obetiach slovenského pôvodu sa doteraz úradne takmer nepísalo a ani nevedelo. Nedávno bol objavený jeden doklad, v ktorom sú uvedené mená a priezviská Slovákov, ktorí údajne boli z Kysáča, Petrovca, Hložian a iných osád.

V razii, ktorú jednotky maďarského vojska uskutočnili 21.-23. januára 1942 v Novom Sade a ďalších mestách v Báčke, podľa novoobjavených dokumentov zversky boli umučení viacerí Slováci, ktorých mená si možno prečítať TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/7721-73-rokov-novosadskej-razie-vrazdeni-aj-slovaci

Treba povedať, že Novosadská razia predstavovala najväčší masaker na území Vojvodiny v druhej svetovej vojne, avšak treba povedať i to, že nevystala ani odplata, čiže masová likvidácia príslušníkov maďarského etnického spoločenstva, tzv. Masaker v Báčke, ktorý vykonali partizáni v rokoch 1944/45.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články