Združenie vinárov a vinohradníkov

Zem spieva

Slovenský kultúrno-osvetový spolok Detvan z Vojlovice postúpil včera v Bratislave do semifinále Zem spieva v 2. sérii tohto veľkolepého projektu RTVS. Na kastingu, ktorý prebiehal 21. októbra 2017 v Báčskom Petrovci, Vojlovičania na členov komisie zapôsobili tradičnými vojlovickými ľudovými tancami, hudbou a spevom. Svoj program úspešne predviedli aj vo včerajšej televíznej relácii Zem spieva a podľa názoru odbornej poroty pekný bol nielen ich tanec a spev, ale aj kroj a zavážili aj muzikanti. Detvanovci budú mať vďaka takému dobrému ohodnoteniu ďalšiu šancu na postup. Do semifinále postúpi maximálne 21 súťažiacich. Z desiatich najlepších vyberú vo finále diváci SMS hlasovaním absolútneho víťaza. Vojlovičanom gratulujeme.

 

Foto: Zem spieva

 

Foto: Zem spieva

 

Verejnoprávna slovenská televízia začala v januári na Jednotke s druhou sériou folklórnej šou Zem spieva. Vlani v prvej sérii vystupovali iba účinkujúci zo Slovenska, kým v druhej sérii sa predstavujú aj folkloristi zo zahraničia. V štyroch doterajších častiach druhej série nateraz vystúpili účastníci z Rumunska, Maďarska, Srbska, Anglicka a Japonska a podľa informácií tvorcov tejto šou, diváci sa môžu tešiť na ďalšie prekvapenia.

Včerajšiu reláciu si možno pozrieť na portáli RTVS a Vojlovičania sú na 52. minúte TU:
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12889/147185#3121

Doterajšie vystúpenia sú sprístupnené aj na youtube TU:
https://www.youtube.com/results?search_query=zem+spieva+2018

Režisér folklórnej šou Zem spieva Peter Núňez si v týchto dňoch na celosvetovej prehliadke NATPE v Miami prevzal cenu za najlepší pôvodný televízny projekt strednej a východnej Európy. Do Miami sa dostal po úspechu v súťaži Pitch&Play Live na medzinárodnom festivale NATPE v Budapešti. Spomedzi 11 projektov zo siedmich krajín sa Zem spieva stala najúspešnejším formátom.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články