Združenie vinárov a vinohradníkov

Päť kníh jubilantky Viery Benkovej

„Mám intímnu potrebu komunikovať cez poéziu. Je to asi akýsi primárny hlas z hlbín mojej osobnosti, možno z hlbín dávna..." – napísala namiesto doslovu spisovateľka Viera Benková v dvoch svojich najnovších rovnomenných básnických knihách Studňa. Obe knihy vyšli k spisovateľkiným osemdesiatinám a obaja vydavatelia: SVC z Báčskeho Petrovca a Spolok slovenských spisovateľov z Bratislavy, Viere Benkovej k narodeninám venovali práve poéziu, teda to, čo je jej najbližšie – osemdesiat jej vlastných básní. Petrovské vydavateľstvo jej do narodeninového balíka pridalo aj ďalšiu knihu Závity pamäti, ktorá obsahuje publicistické príspevky, recenzie a úvahy a ďalších pätnásť krátkych próz zhrnutých v knižočke Z aromatického literárneho záhonu jej k narodeninám vydal MOMS Petrovec. Piata kniha publikovaná v Benkovej jubilejnom roku je preklad jej poézia do srbčiny Na rubu sna (Na pokraji sna), ktorá vyšla v belehradskom vydavateľstve Alma, Sunčani breg a preložila ju Katarína Pucovská.

 

Päť kníh jubilantky Viery Benkovej

 

Päť kníh jubilantky Viery Benkovej

 

Iste sú svojráznou kuriozitou dve Studne Viery Benkovej, ktoré vyšli v rovnakom roku s takmer rovnakým obsahom a výber pre obe knihy urobila Dagmar Maria Anoca z Rumunska. Básnická zbierka Studňa vydaná Spolkom slovenských spisovateľov má pevnú väzbu a 126 strán, kým Studňa, ktorá vyšla v Petrovci má 144 strán a okrem básní obsahuje aj množstvo fotografií a kratších výňatkov z recenzií a rôznych zápiskov vzťahujúcich sa na Benkovej tvorbu, čo čitateľovi pomôže dôkladnejšie nazrieť do života, súkromia a duše spisovateľky. Knihu vydalo Slovenské vydavateľské centrum v rámci edície Živý prúd, rovnako ako aj Závity pamäti, ktorá má 204 strán a ktorú ilustrovala Ingrid Zámečníková. Benková si v nej zo závitov pamäte vytiahla spomienky na niekdajšie literárne stretnutia a zážitky s poprednými juhoslovanskými spisovateľmi a osobnosťami.

 

Päť kníh jubilantky Viery Benkovej

 

Päť kníh jubilantky Viery Benkovej

 

O knihe Z aromatického literárneho záhonu viac TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/pocet-obyvatelov/22-aktuality/aktuality/10649-z-aromatickeho-literarneho-zahonu-viery-benkovej

Básnickú zbierku Na rubu sna, ktorú pripravil Dr. Milutin Djuričković si možno celú prečítať TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články