Združenie vinárov a vinohradníkov

Rozlúčkové návštevy J.E. Dagmar Repčekovej

Dagmar Repčeková v polovici decembra ukončí svoju diplomatickú misiu v našej krajine a pomaly sa lúči s tunajšími vládnymi a národnostnými predstaviteľmi. Predvčerom sa zúčastnila na slávnostnej schôdzi Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, kde jej a profesorovi Jánovi Kišgecimu udelili plakety NRSNM. Predtým pani veľvyslankyňu prijal prvý podpredseda vlády a minister zahraničia Srbska Ivica Dačić. Včera sa slovenská veľvyslankyňa rozlúčila aj s najvyššími predstaviteľmi AP Vojvodiny: predsedom pokrajinskej vlády Igorom Mirovićom a predsedom zhromaždenia AP Vojvodiny Istvánom Pastorom.

 

Dagmar Repčeková u Igora Mirovića (foto: Vlada Vojvodine)

 

Dagmar Repčeková u Igora Mirovića (foto: Vlada Vojvodine)

 

Dagmar Repčeková a podpredseda vlády Srbska Ivica Dačić v srdečnom rozhovore konštatovali, že blízke a priateľské vzťahy oboch krajín majú dlhú tradíciu a poukázali na nevyhnutnosť ďalšieho zveľaďovania bilaterálnych vzťahov vo všetkých oblastiach, zvlášť v hospodárskej sfére. Dačić sa poďakoval za sústavnú podporu Slovenska v eurointegrácii Srbska a za podporu územnej integrity a suverenity Srbska.

Repčeková zdôraznila, že okrem veľmi dobrých vzťahov medzi dvoma našimi krajinami a úspešnej spolupráce so srbskými predstaviteľmi a inštitúciami, sa počas svojho mandátu ubezpečila aj o pevnom priateľstve medzi našimi dvoma krajinami a dvoma národmi. Uvádza sa vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí Srbska.

 

Dagmar Repčeková na návšteve u Ivicu Dačića (Foto: mfa.gov.rs)

 

Dagmar Repčeková na návšteve u Ivicu Dačića (Foto: mfa.gov.rs)

 

Včera Dagmar Repčekovú na rozlúčkovú návštevu prijal pokrajinský premiér Igor Mirović. Poďakoval sa jej za príspevok, ktorým počas funkčného obdobia prispela k posilneniu spolupráce medzi oboma krajinami, a zdôraznil, že pokrajinská vláda bude aj naďalej podporovať slovenskú menšinu.

„Ďakujem pokrajinskej vláde a všetkým inštitúciám, ktoré podporujú zachovanie a rozvoj identity slovenskej národnostnej menšiny v AP Vojvodine," uviedla veľvyslankyňa Repčeková.

S Repčekovou sa stretol aj predseda Zhromaždenia AP Vojvodiny István Pastor, ktorý sa poďakoval slovenskej veľvyslankyni za mimoriadne úsilie, odhodlanie a otvorenosť, ktoré vynaložila počas svojej práce v Srbsku. Tiež zdôraznil, že vzťahy medzi Srbskom a Slovenskom majú aj ďalšiu konotáciu, - je to prítomnosť slovenského národnostného spoločenstva vo Vojvodine, ktoré prispieva k zachovaniu podstaty tejto oblasti. Tiež predstavuje spojovník medzi našimi dvoma krajinami a je základom pre ďalšiu dobrú spoluprácu.

Veľvyslankyňa Repčeková zdôraznila, že sa počas svojho pôsobenia snažila pomáhať pri poskytovaní rozvojovej pomoci Srbsku, tiež v realizácii spoločných projektov a prilákaní slovenských investorov. Zhodnotila, že Srbsko v predchádzajúcom období dosiahlo hospodársky pokrok a dodala, že Slovensko vidí Srbsko a celý západný Balkán v Európskej únii, čo podľa jej názoru ďalej ovplyvní stabilitu celého regiónu.

Pred štyrmi rokmi 9. septembra 2015 v Belehrade Dagmar Repčeková odovzdala poverovacie listiny do rúk vtedajšieho prezidenta Tomislava Nikolića.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články