Združenie vinárov a vinohradníkov

Jasna Šprochová, predsedníčka Báčskopetrovskej obce

Jasna Šprochová (SNS), v predošlom mandáte asistentka pre komunálne činnosti predsedu obce, sa dnes stala novou predsedníčkou Báčskopetrovskej obce a jej pravou rukou bude doterajší predseda obce Srđan Simić (SNS). Novým predsedom obecného parlamentu sa stal Ján Jovankovič (SPS) a jeho zástupcom bude doterajší predseda obecného parlamentu Ján Šuľan (SNS). Teda, takmer nič nového sa nestalo, aj keď podľa vôle občanov tejto obce, k zmene muselo dôjsť. Vyše 60 percent voličov hlasovalo totiž proti Srbskej pokrokovej strane (SNS) a práve tá aj ďalej bude diktovať obecnú politiku. Výrok: „Politika je druhé najstaršie remeslo na svete" (a je veľmi blízke tomu prvému) sa žiaľ potvrdil aj v tomto prípade. S ľuďmi sa kupčí, čiže tajne priekupnícky obchoduje. Dané slovo overené podpisom sa v troch prípadoch poľahky pošliapalo. To je ten trpký, rozčarujúci pocit z dnešnej schôdze, avšak z druhej strany posmeľuje vedomie, že predsa sú medzi nami aj takí, ktorí sa za žiaden peniaz kúpiť nedali. Dôstojnosť a hrdosť si zachovali.

 

Jasna Šprochová, predsedníčka Báčskopetrovskej obce

 

Sklamané tváre tých čo obec mali viesť, zvlášť tých mladých, ktorí ešte pred mesiacom verili v spravodlivosť, v zmeny, boli ochotní robiť pre krajšiu budúcnosť všetkých... sa nemohli skryť pred okom kamery TV Petrovec, ktorá prostredníctvom facebooku priamo vysielala z dnešného ustanovujúceho obecného zhromaždenia. Síce, viaceré záznamy sa už nedajú prehrať, no možno tam ešte vždy vidieť údaj, že si snímky pozrelo viac tisíc ľudí (nie sme teda ľahostajní) a pod snímkami je aj množstvo komentárov, vo väčšine prípadov svedčiacich o nespokojnosti s tým, čo sa v sieni zhromaždenia Báčskopetrovskej obce udialo: https://www.facebook.com/tvpetrovec. A udial sa klam, udiala sa krádež vôle občanov. Známy psychoanalytik a filozof Erich Fromm o politikoch povedal: Niektorí uzatvárajú dvojspolok proti svetu a svoje zdvojené sebectvo pokladajú za lásku. Niet však u nich lásky, je to iba prosté sebectvo.

Inak, každé hlasovanie prebiehalo v pomere 14:11. Čiže 11 hlasov SNS + 3 hlasy SPS proti 11 hlasom opozičnej koalície vedenej stranou Jednotné Srbsko v čele s jej predsedom Miroslavom Čemanom ktorý, okrem iného, upozornil vládnucu koalíciu aj na to, že „pozabudla" na Hložany. V zložení novej Obecnej rady (alebo obecnej vlády, ktorú tvoria akoby ministri) niet predstaviteľa Hložian a jej členmi sa stali: Aleksandar Nakić (SNS), Srđan Stojanović (SNS), Ondrej Bovdiš (SPS), Saša Peťkovský (SPS) a Gavra Govorčin (SPS).

 

Jasna Šprochová, podnikateľka a nová predsedníčka Báčskopterovskej obce

 

Jasna Šprochová, podnikateľka a nová predsedníčka Báčskopterovskej obce

 

Aby však táto úvaha nevyznela prehnane odsudzujúco, uzáver takýto: Z týchto konopí nikam! Dezolátny stav v obci, v ktorej sa iba jedna dedina vzmáha a ostatné sú v úbohom stave, za štyri roky nová vládnuca koalícia Srbská pokroková strana (SNS) a Socialistická strana Srbska (SPS) bude môcť urovnať. V opačnom prípade, čiže berúc do ohľadu údaj ako popularita SNS klesá a v akom smere sa vôľa voličov uberá, v nadchádzajúcich obecných voľbách SNS a SPS hrozí fiasko. Treba myslieť dopredu.

A prvej žene, ktorá bude viesť obec, poprajme spravodlivé a múdre srdce.

O tom, ako mal nový obecný parlament vyzerať TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10957-volby-presli-aktualne-su-konstituovania-parlamentov

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+6 #5 RE: Jasna Šprochová, predsedníčka Báčskopetrovskej obceO. Č. 2020-08-27 10:10
Traja výborníci z listiny SPS, Ján Jovankovič, Rajko Perić a Nebojša Marušić, ako čestní ľudia, si zaslúžili, aby im na začiatku každého zasadania zhromaždenia Petrovskej obce zaspievali tieto verše:

Kto si stojí slovu, čo priam zhŕkne svet,
komu nad statočnosť venca v nebi niet,
koho dar nezvedie, hrozba neskloní:
tomu moja pieseň slávou zazvoní.

Predsedníčkou obce sa stala najschopnejšia z najschopnejších (Lepšiu nemáme, horšiu nenájdete.). Krásne sa predstavila, že je Slováčka. Asi nebola na fakulte vtedy, keď vysvetľovali, že žena slovenskej národnosti je Slovenka. Pod jej múdrym vedením budeme žiť v blahobyte.
Nahlásiť administrátorovi
+7 #4 V kruhudanny 2020-08-24 21:05
Nerozumiem. Svojho (davneho) casu bola Bacskopetrovska obec relativne jednotna a pokrokova. Od 90tych rokov stale stagnuje, a trufam si povedat, ze nic sa v nej nezmenilo pozitivnym smerom. Katastrofalny stav infrastruktury, a to aj bez spominania vodovodu a nefunkcnej kanalizacie. Vo vedeni kazdej dediny tejto obce je vacsinova jednoduchost (alebo primitivizmus). Slovom, Bacskopetrovska obec zapada do vacsiny tych zaostalejsich obci v Srbsku.
Preco sa pri podobnych pripadoch vzdy ukaze, ze za nitky taha mafia, ktorej vyhovuje poskytnutie prilezitosti primitivom. Takym, ktorych mozu mat vzdy pod kontrolou. Za par drobnych. A s falosnym pocitom, ze zaroven ziskali respekt a spolocenske postavenie.
Bolo by smiesne, ked by to nebolo skor tragicke.
Staci sa prejst po obci a urobit si nazor sam. Aj ked ... kazdy sudny clovek ho uz davno ma.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #3 všetko a všadeR. Šimoniová Černák 2020-08-24 18:00
Traja výborníci z listiny SPS, menom a priezviskom:
1. Ján Jovankovič,
2. Rajko Perić a
3. Nebojša Marušić
občanom obce Báčsky Petrovec zobrali nádej, že sa veci v tomto štáte dajú meniť aspoň z lokálu a na lokále. Vertikála moci je neúprosná. Z čoho pramení potreba mať VŠETKO a VŠADE? A z čoho potreba poďakovať za svojej politickej strane a predsedovi tej politickej strany, že si sa stala predsedníčkou obce?
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 RE: Jasna Šprochová, predsedníčka Báčskopetrovskej obceJaroslav tufo Čeman 2020-08-22 22:59
Predala sa tu aj pozicia a aj opozicia zostanu tam sedeť lem zopar oklamanich odbornikov ktori budu sedeť a mikať hlavov a počuvať ako ich pozicija klame a budu chodiť lem preto abi zozbierali nadnicu za tem deň a budu sa robiť važny že su obecny odbornici a to sa vola Eldorado Cirkus druhima rečma...to je ako chodili voľade mlatiť praznu slamu...a ďalej zo seba robiť opicu ktora nemôže nič zmeniť...
Nahlásiť administrátorovi
+20 #1 RE: Jasna Šprochová, predsedníčka Báčskopetrovskej obceEn-passant 2020-08-22 14:56
Neviem, v čom spočíva predvolebné heslo "skúsme to inak a lepšie", čo je všetko za porušením koaličnej dohody, čo majú znamenať Jankove keci o "záchrannej brzde", ale viem, že práve spáchal morálnu samovraždu?! PS. Janko, dorazil si na dno, hlbšie je už len bahno!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články