Združenie vinárov a vinohradníkov

Odysea rodiny Jána Kulíka

„Pred Vianocami roku 1969 doma povedali, že s manželkou Boženou a dcérkou idú navštíviť priateľov v Bratislave, kde s nimi oslávia Vianoce a Silvestra, lenže oslavovali ich v Rakúsku, pripravení vycestovať do Austrálie." Takto píše na portáli www.luno.hu o Jánovi Kulíkovi z Petrovca a jeho manželke Božene, rodenej Benkovej z Kulpína, novinár a publicista Ján Jančovic zo Slovenska v avíze príspevku, ktorý prináša 51. číslo týždenníka Slovákov v Maďarsku Ľudové noviny. Ján Kulík (1945), ktorý v tomto roku oslavuje 75. narodeniny, do Austrálie odcestoval pred polstoročím, kde dodnes žije. Ján Jančovic sa v článku dôkladnejšie zaoberá dejinami rodiny Kulíkovcov. Rodičia Jána Kulíka sa v akcii „Mať volá" rozhodli roku 1947 presídliť na Slovensko, no čoskoro sa vrátili späť do Juhoslávie.

 

Odysea rodiny Jána Kulíka

 

„Nádeje mojich rodičov sa nesplnili a po februárovom prevrate roku 1948 v Československu, strate súkromného hospodárstva, sa naša rodina rozhodla vrátiť do Juhoslávie, ale aj tam politický vývoj nám nedával predpoklad slobodného hospodárenia. Podarilo sa nám ešte stihnúť dopraviť vlakom našej rodine v Kysáči niečo z nášho náradia a náčinia, ale ani návrat zo Slovenska pre rovnaké juhoslovanské politické pomery nám príchod do rodiska nežičil. Našťastie, vtedy sa ešte dalo bezpečne preplávať cez Dunaj na druhú stranu, do Rakúska. Tam sme uviazli v utečeneckom tábore, skadiaľ sa nám podarilo vrátiť do Petrovca, kde nám úrady hneď obnovili občianstvo, ale o tri dni prišli k nám rabovať. Otec bol zámočníkom a mal všetky patričné stroje, tokáreň, zváračskú dielňu, píly a štátne úrady práve to potrebovali na stavbu fabrík. My sme boli v Petrovci, lebo odtiaľ mi bola mama. Tam som zakončil základnú školu a gymnázium. Po tomto som prešiel do Subotice na ekonomickú fakultu, kde som ukončil prvý stupeň štúdia, ale už na gymnáziu a následne na fakulte som cítil, ako sa nad krajinou zbiehajú oblaky búrky. Áno, zbiehali sa, až to vyvrcholilo trochu neskoršie, lenže mi sme tam už neboli. Na starosť som rodičov priviedol do Austrálie a tu sme ich aj pochovali," opísal vtedajšie pomery na Slovensku a v bývalej Juhoslávii Ján Kulík v príspevku Jána Jančovica.

V Austrálii Kulíkovci veľa rokov žili v Melbourne, kde medzi dolnozemskými Slovákmi zanechali hlbokú stopu, a potom sa odsťahovali na farmu. Najprv na "malú" 15- jutrovú a postupne sa z nich stali farmári „na plný pracovný úväzok". Vlastnili pozemok, ktorý sa rozprestieral na vyše 300 jutrách a krásny dom, pred ktorým bol asi 2- hektárový park. No, vek ich už začal akosi „tlačiť" a v tomto roku sa rozhodli znovu od základov meniť svoj život. Farmu predali a kúpili si dom v predmestí Melbournea, na 30 km od East Keiloru, kde v rodinnom dome býva ich dcéra Janka. Časť mesta, v ktorej teraz žijú, obýva zo 36.000 obyvateľov. Rýchlodráhou sa do mesta dostanú za ani hodinu, do East Keiloru k dcére za 30 minút a ku letisku za necelú polhodinu. Je to štvrť vyššej strednej triedy, žijú tam umelci, piloti, majitelia menších fabrík, štátni a federálni byrokrati... aj pôvodný majiteľ ich nového domu mal a aj má malú továreň.

„Dom sme kúpili ešte v máji, priepis bol v júny, ale bieda! Melbourne bol v karanténe a odvtedy sme tam nemohli isť, i keď v meste nebol zaznamenaný ani jeden prípad. Ak by sme tam išli, čakala by nás nielen pokuta, ale aj karanténa a späť do N.S.W. by sme sa nedostali. Teraz je situácia trochu iná. Keď sme sem pred polstoročím prišli, celý majetok nám boli dva kufre, z čoho jeden bol plný plienok a v druhom bola naša bielizeň. Časy sa zmenili a teraz nevieme čo robiť, s tým čo máme. Čo si z farmy vziať a čo zahodiť (a toho na zahadzovanie je neúrekom)," písal tak koncom septembra Ján.

Ján Kulík, slovenský blogger z Austrálie, spolupracovník aj nášho portálu, ktorý v tomto roku oslavuje dvojité jubileum – polstoročie života v Austrálii a 75. narodeniny, do Austrálie odišiel v roku 1970. O Jánovi Kulíkovi a jeho manželke Božke, ich živote vo vetre južnej pologule, sa možno dočítať TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9499-vo-vetre-juznej-pologule-2. Niektoré texty Jána Kulíka, predovšetkým z etymológie, si možno prečítať TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/2-uncategorised/5178-nae-mena-a-priezviska

Manželka Jána Kulíka pani Božka má na našom webe tiež osobitné okienko pod názvom Kulpínska kuchárka: http://www.kulpin.net/kulpinska-kucharka. Tam sa možno dozvedieť všeličo zaujímavého a o vianočných špecialitkách viac TU: http://www.kulpin.net/kulpinska-kucharka/1799-kulpinska-kucharka3

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články