Združenie vinárov a vinohradníkov

Neľúbosť

Nespokojnosť, neochota, nevôľa... Vzdor, odboj, vzbura... Taká je naša realita. V krajine, v politike, v národnostnej rade, v matici, v školstve, v kolektívoch, v cirkvi..." Všetko by sa dalo vylepšiť aj vyriešiť. Ale, načo a prečo, keď nám je dobre aj takto?!!! Zapamätajte si milovaní, že ľudí možno oklamať, aj tvrdiť čo komu zodpovedá, Pána nie. Každé rozhodnutie a skutok zvážte, či je ľudský a kresťanský čin. Pomstu nechajte tomu, komu patrí." To písalo v závere listu, ktorý som nedávno dostala poštou a ktorý je podpísaný iba s Cirkevník. List sa vzťahuje predovšetkým na cirkev. Keďže je však pôstna doba a v pôste sa okrem iného treba učiť ako krotiť svoje vášne, mali by sme sa snáď všetci hlboko zamyslieť, prečo sa medzi nás vkradla tá neľúbosť. Či možno nepramení práve v tej neúcte voči iným, vo vyzdvihovaní seba, v netolerancii, v slobode vášní. Za nezdravú klímu v krajine iste nemôžeme niesť zodpovednosť, ale za tú v našom národnostnom spoločenstve sme zodpovední.

 

Kam speje naša cirkev

 

Cirkev, škola a matica odjakživa boli našimi národnostnými piliermi. V novšej dobe k nim pribudla NRSNM. A všetky tieto piliere odrazu praskajú. Znamená: chyba je v nás! Nesmeli by sme ich však ponechať napospas osudu.

Cirkevník vo svojom liste poukazuje na dôsledky, ktoré spôsobila viacročná nesprávna cirkevná politika v SEAVC v Srbsku a obracia sa cirkevným vrchnostiam a farárom: „Obraciam sa aj našim váženým pánom farárom. Sú medzi vami veľmi vzácni a kvalitní kazatelia a statoční ľudia. Majte na mysli, že to čo vidíte na druhom, čakajte na sebe."

Napomína tiež aj cirkevných dozorcov a cirkevné správy: „Vás zvolili cirkevníci ako múdrych, čestných ľudí, so zdravým uvažovaním a mysľou. Kam sa podela vaša múdrosť a spravodlivosť? Podľa odchodu pánov farárov aj výpovedí zo služby, a dodať k tomu nekorektnosti voči jednotlivcom, diskrimináciu voči ženám farárkam, tiež osýpanie členstva a odchod do iných cirkví, možno uzavrieť, že máte v tom negatívnom dobrý podiel."

Pred záverom Cirkevník ešte konštatuje:" Prvý znak hlúposti počína tam, kde zmizla hanba. Nedivme sa, že cirkev spustla, farári odchádzajú, študenti sa nevracajú, naši členovia prechádzajú do iných cirkví." Píše to v liste s titulkom Kam speje naša cirkev.

 

Kam speje naša cirkev

 

Smer, ktorým sa uberá stredoškolské vzdelanie v slovenskej reči v Srbsku – to bola téma okrúhleho stola, ktorý usporiadali včera na Gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci. O tomto podujatí náš týždenník Hlas ľudu informuje TU:
http://hl.rs/okruhly-stol-v-petrovci-o-postaveni-slovenskeho-skolstva

Na okrúhlom stole sa zúčastnil aj univerzitný profesor Dr. Zoroslav Spevák, ktorý na podujatie reagoval takýmto listom:

Nevedno, kto ho zvolal

Nevedno, prečo a prečo na poslednú chvíľu. Nevedno, prečo práve v tomto zložení. Ani profesori GJK do poslednej chvíle nevedeli, čo sa chystá.

Nevedno, prečo na tému jednej z troch najdôležitejších inštitúcií slovenskej menšiny niekoho napadlo byť tajnostkársky. Fingovať verejnosť, transparentnosť a demokratickosť.

Ale, ok.

Prišli sme tam, aj nepozvaní.

Prečo? Preto, že o tom niečo vieme, a že sme bývalými žiakmi toho GJK. ŽE VIEME, ŽE BEZ GJK je naša takmer tristoročná kapitola dejín zhruba zakončená.

NAJDÔEŽITEJŠIA SPRÁVA: stretnutie prebehlo v slušnej, tolerantnej a demokratickej atmosfére.

MENEJ DÔLEŽITÁ SPRÁVA: Nechýbalo falošných správ a diskusií.

SPRÁVA, PREDSA DOSŤ DÔLEŽITÁ: pani koordinátorka NR SNM pre vzdelávanie vyhlásila, že NR SNM prednedávnom GJK deklaratívne postavila na vrcholnú priečku svojich priorít.

MENEJ DÔLEŽITÁ OTÁZKA: Prečo potom vo Výbore pre vzdelávanie nie je žiaden predstaviteľ GJK? PREČO? Prečo úradníci NRSNM nemajú dôveru bežných príslušníkov slovenskej menšiny?

Poďme debatovať úprimne a odborne.

Bez dvojtvárnosti a skrytých úmyslov.

Jedna etapa, jeden ťažký a nepríjemný monopol končí.

Skúsme to inak. Skúsme poctivo a odborne.

(Zoroslav Spevák)

Aj v Matici slovenskej v Srbsku v týchto dňoch vrie. Prebiehajú prípravy na volebné zhromaždenie. Jednotlivé miestne odbory už navrhli kandidátov na najvyšší matičný post. Nateraz sa najčastejšie spomínajú Dr. Ján Kišgeci, Ľudmila Berediová Stupavská z Kysáča a Ján Brtka z Báčskeho Petrovca.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-9 #15 KomentáreAutorka 2017-04-18 23:24
Vážení, komentáre k článku stále pribúdajú, zrejme nie sme ľahostajní na udalosti vôkol nás. To je dobre. Nezáujmom veci nezmeníme k lepšiemu. Dobroprajná kritika pomáha napraviť chyby. Súdiť však netreba. „Človek jednoducho nie je Boh a hra naň sa mu kruto pomstí.“ - [Václav Havel]. V komentároch sa začalo až príliš súdiť a urážať preto sme sa rozhodli reagovania k tomuto článku viac nezverejňovať. V našich „Podmienkach používania“ uvádzame, že komentáre nesmú obsahovať urážky, osobné údaje, e-mail adresy a neslušné slová. Ďakujeme za pochopenie.
Nahlásiť administrátorovi
+13 #14 RE: NeľúbosťJan 2017-04-17 17:50
Aj ja sa istotne podpisem! Hadam zbadam na cas kde sa podpisy zbieraju!
Nahlásiť administrátorovi
+16 #13 RE: NeľúbosťOndrej 2017-04-17 13:15
Riba smrdi od hlave tak nacim pohnut od hlavniho inkvizitora. Ale pocuv som ze sa ide pisat peticia proti nemu.Ledva cakam nak sa potpisem.
Nahlásiť administrátorovi
+16 #12 RE: NeľúbosťViera 2017-04-17 11:38
Veľkú pravdu napísala sestra pod menom Krestanska láska. Coskoro sa budu predávat odpustky, lebo pápeza uz máme, aj ked Samozvaneho, ale farármi odobreneho!!!! Aj inkvizicia sa ujala, tak skutocne chybaju len odpustky!
Nahlásiť administrátorovi
+19 #11 RE: NeľúbosťXP 2017-04-16 23:38
... "Biť budem pastiera, a rozpŕchnu sa ovce " ?!
Nahlásiť administrátorovi
+18 #10 RE: NeľúbosťKrestanska laska 2017-04-16 23:22
I ked som vyrastla v rodine,k v ktorej vsetci chodili do kostola,ja nechodim.Pevne sa mi vrezalo do pamati co som sa pri konfirmacii naucila,ze modlit sa mozno hocikde a Pana v srdci nosim aj tak.Cirkev som ako dieta doživala ako spoločenstvo ludi,milujucih jedni druhych, odpuštajucich tym ktori sa previnia proti nam. Bola som naivna alebo slepa? Dnes vidime, ale iba niektori maju aj smelosti povedat, ze do cirkvi sa vratilo to, proti comu Martin Luter bojoval. Dnes ak mate dost penazi, mozte si vyberat v ktorom zbore chcete posobit, mozte organizovat peticiu a platit ludom aby sa vam podpisali, dnes su zase peniaze hlavnou pricinou preco chcete byt v cirkevnej sprave, vylety, vecere... Viete, ja naozaj cakam kedy nam bude oznamene z cirkevnych vrchnosti ze si mozeme odteraz prist kupit odpustenie hriechov. Pravda,iba ak mate dooooost penazi. Ved aj pan Stauros vyzdvihol,ze jeho zaujima, kedy pridete ZAPLATIT . No tak,ja si parovo platim, ale do kostola nepojdem kymkolvek nepocitim. neuvidim, ze krestanska laska sa vratila medzi ludi a ze skrze nej tam budeme chodit vsetci. Od starsich pocujem aj ze sa vsetky obycaje okolo Bohosluzieb menia,ich to pravda stve. Hovoria, ze ci sa ti mladi farari nemaju koho spytat ako by mali za ktory sviatok robit,alebo len chcu vymyslat nieco nove, nieco len aby nebolo ako volakedy. Nuz tak,o tom sudit nemozem,neviem. Ale viem, ze kostol je prazdny a iba pred niekolkymi rokami nebol.
Nahlásiť administrátorovi
+17 #9 RE: NeľúbosťKristian 2017-04-16 13:51
Pan Stavros, nedivte sa, že sa pravda hovorí iba anonymne. Len pred niekoľkými rokmi sa za pravdu platilo stratou zamestnania, vyhodením celej rodiny z cirkvi a verejným ohováraním a biľagovaním cestou všetkých možných médií! Je pochvalyhodné, že konečne niekto nabral odvahu a hoci aj anonymne povedal pravdu. Prečítajte si Ezechiela 33,9 a potom pochopíte o čo ide Cirkevníkovi. Mám nádej, že už nikdy viacej klamári, lopovi, pedofili a kriminalnici všetkých rozmerov prestanú súdiť čestných ľudí a že sa konečne pravda dostane na povrch. Kiež nám v tom pomôže náš vzkriesený Pán. Pekné sviatky želám všetkým ozastným kresťanom!
Nahlásiť administrátorovi
+16 #8 RE: NeľúbosťKristian 2017-04-16 13:36
Pán Stavros,nie je merítkom kresťanstva, či niekto stále sedí v kostolných laviciach a či sa zúčastňuje akcií, ale jeho celkové správanie! určite poznáte citát z Ezechiela: "Ak budeš bezbožného varovať pred jeho spôsobom života, aby sa odvrátil od neho... on zomrie pre svoju vinu, avšak ty si si zachránil život."33,9. O toto sa v prvom rade snaží cirkevník. a že sa nepodpísal plným menom, vôbec sa mu nedivím, veď len pred niekoľkými rokmi biskup takých čo otvorene povedali svoju mienku o ňom, vyhadzoval z cirkvi! Poznám rodinu, ktorú takýto údel zastihol, aj keď predtým boli vzornými cirkevníkmi! Nuž nie div, že sú lavice dnes v mojom zbore prázdne! Ǔroveň kázania Slova Božieho, spevu a hudby v kostole, ale aj na krúžku a v spevokole klesla pod úroveň, lebo sa dopredu dostali ľudia, ktorí oslavujú seba. vidia to od toho, čo je na čele!
Nahlásiť administrátorovi
+15 #7 RE: NeľúbosťJan 2017-04-16 12:11
Citovanie Stauros:
Tak mu ho pošli, alebo priamo odnes to osobne do rúk! Prečo? Nech si si istý, že ho dostal. A teraz mi odpovedz takto: 1. Kedy už konečne prídeš do kostola na služby? 2. Kedy prídeš na cirkevnú pracovnú akciu? 3. Kedy si zaplatíš členské (párové) poplatky za minulé roky (rešt)?


Aj by som mu odniesol len nemam. A nech ma aj vihodi alebo viduri z cirkvi ved druhe nevie robit.
Nahlásiť administrátorovi
+19 #6 RE: NeľúbosťMaria B. 2017-04-16 09:41
Citovanie Stauros:
Tak mu ho pošli, alebo priamo odnes to osobne do rúk! Prečo? Nech si si istý, že ho dostal. A teraz mi odpovedz takto: 1. Kedy už konečne prídeš do kostola na služby? 2. Kedy prídeš na cirkevnú pracovnú akciu? 3. Kedy si zaplatíš členské (párové) poplatky za minulé roky (rešt)?


Pan farar Stauros preco si mislite ze to nepisal pravy cirkevnik co sa zapaja do cirkvi a mu zalezi na nej? A ved vratili zem cirkvi tak preco tak zdvoraznujete zaplatit clenske a rest? Este Vam je ni dost? Asi preto ze cirkevnici vidia na co sa dava dvoraz tak je malo v kostole a na akciach.
Nahlásiť administrátorovi
-24 #5 RE: NeľúbosťStauros 2017-04-15 17:38
Tak mu ho pošli, alebo priamo odnes to osobne do rúk! Prečo? Nech si si istý, že ho dostal. A teraz mi odpovedz takto: 1. Kedy už konečne prídeš do kostola na služby? 2. Kedy prídeš na cirkevnú pracovnú akciu? 3. Kedy si zaplatíš členské (párové) poplatky za minulé roky (rešt)?
Nahlásiť administrátorovi
+20 #4 RE: NeľúbosťAnna 2017-04-15 13:47
Citovanie Jan:
Ten cirkevnikov list nacim poslat aj biskupovi nak si precita.


Ni len Vrbovskimu ale aj seckim fararom nech sa poucia.
Nahlásiť administrátorovi
+17 #3 RE: NeľúbosťJan 2017-04-15 11:05
Ten cirkevnikov list nacim poslat aj biskupovi nak si precita.
Nahlásiť administrátorovi
-24 #2 RE: NeľúbosťStauros 2017-04-14 18:24
Anonymný list nestojí ani len za zmienku. Nech sa údajný "cirkevník" prosím najprv podpíše. Nerozumiem ale, ako ten list súvisí so Zoroslavom Spevákom??
Nahlásiť administrátorovi
+14 #1 RE: Neľúbosťx 2017-04-13 12:01
Chvála Tebe Bože náš za utrpenie ktoré Si nám poslal. Prijímame to čo sme svojimi skutkami zaslúžili. Rozpomeň sa na nás vo Svojom Kráľovstve.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články