Združenie vinárov a vinohradníkov

Slovenský prezident odhalil bustu Martina Kukučína

Slovenský prezident Andrej Kiska 21. júna 2017 v dedine Selca na chorvátskom ostrove Brač odhalil bustu známemu slovenskému spisovateľovi Martinovi Kukučínovi. V Chorvátsku Kukučín (vlastným menom Matej Bencúr) pôsobil ako lekár. „Je pre mňa obrovskou cťou, že v rámci mojej oficiálnej návštevy Chorvátska som sa mohol zúčastniť tak milej slávnosti, odkrytia busty nášho velikána a nášho spisovateľa Martina Kukučína, ktorý tu žil viac ako 13 rokov.Spomienky, ktoré sú na neho, sú spomienky na človeka, ktorý chcel pomáhať, ktorý ako lekár liečil najchudobnejších zadarmo, dával im zadarmo lieky. Tu napísal svoj nádherný román Dom v stráni, ktorý podľa odborníkov literatúry najlepšie popisuje, ako sa tu žilo v tomto období. Je to príbeh tragickej lásky a je pre mňa skutočne cťou, že tu v tejto obci dbajú o pamiatku nášho velikána Martina Kukučína," povedal slovenský prezident.

 

Foto: Press služba prezidenta SR

 

Foto: Press služba prezidenta SR

 

Foto: Press služba prezidenta SR

 

V dedinke Selca Kukučínovi v roku 2011, pri príležitosti 150. výročia jeho narodenia, odhalili pamätnú tabuľu z bieleho bračského mramoru, ku ktorej teraz pribudla i busta.

„Prvýkrát som bol pri mori s otcom v Chorvátsku. Môjho syna som tiež prvýkrát zobral k Jadranskému moru. Každý rok dovolenkuje pri „slovenskom mori" asi 400.000 našich občanov. Včera som sa vrátil z oficiálnej návštevy tejto krajiny, ktorú sme mnohí navštívili niekoľkokrát. Na ostrove Brač som sa bol pozrieť aj na miesta, kde 13 rokov žil a pracoval jeden z najvýznamnejších slovenských spisovateľov Martin Kukučín. Jeho román Dom v stráni považujú ľudia z Dalmácie za dielo, ktoré najvernejšie opísalo vtedajší život. Autorovi poviedok Rysavá jalovica, či Veľkou lyžicou sme spolu so starostom obce Selce odhalili pamätnú bustu. Vyrobená bola v Kežmarku na strednej umeleckej škole. S prezidentkou Kolindou Grabar Kitarović sme hovorili aj o tom, ako pomôcť nárastu obchodu medzi našimi krajanmi. Preto bola so mnou na ceste aj podnikateľská delegácia," napísal na svojom facebookovom profile prezident SR Andrej Kiska.

V rámci svojej úradnej cesty slovenský prezident Andrej Kiska včera otvoril Honorárny konzulát SR v chorvátskom Splite. "Som veľmi rád, že tu v jednej skutočne z najnavštevovanejších destinácii slovenských turistov máme teraz kúsok Slovenska. Máme tu miesto, kde ktokoľvek, kedykoľvek bude potrebovať pomoc, tak ju tu nájde," povedal počas otvorenia konzulátu slovenský prezident.

 

Foto: Press služba prezidenta SR

 

Foto: Press služba prezidenta SR

 

Foto: Press služba prezidenta SR

 

Spisovateľ a lekár Martin Kukučín sa narodil v roku 1860 v Jasenovej na Orave. Po štúdiu medicíny v Prahe prijal miesto lekára v dedine Selca na ostrove Brač v chorvátskej Dalmácii. Z Chorvátska odišiel do Čile, kde taktiež pôsobil ako lekár.

Po vzniku Československa začal opäť hľadať možnosti styku s vlasťou. Aj keď sa mu podarilo nakrátko vrátiť, nakoniec sa usadil v kúpeľnom mestečku Lipik v chorvátskej Slavónii, kde mu zomrela manželka Perica Didolićová. O dva roky nato zomrel v slavónskom Pakraci aj on.

Pri príležitosti 150. Výročia narodenia Martina Kukučína, v januári roku 2010 v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity v Záhrebe slávnostne otvorili Sieň Martina Kukučína.O tom viac TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/1900-na-zahrebskej-univerzite-sie-martina-kukuina

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #2 RE: Slovenský prezident odhalil bustu Martina KukučínaTrenčan 2017-07-06 10:14
Vďaka za zaujímavý text komentára. Kukučínovu rakvu v r. 1928 prevážali železnicou v samostatnom uzavretom označenom vagóne aj cez náš Trenčín, tu bola prestávka, je z toho fotka. Pani Perica v Trenčíne navštívila rodinu Mičátkovcov, ktorí pôsobili v býv. Juhoslávii.
Bbc
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Opravy o úmrtí M. Kukučína a jeho manželkyop-ský 2017-06-26 06:49
Martina Kukučína (občianskym menom: Matej Bencúr) v ťažkej chorobe dala manželka Perica rod. Didolićová (1878 - 1971), previesť z kúpeľného mestečka Lipik do nemocnice v Pakraci, kde aj zomrel 21. mája 1928. Pochovali ho na záhrebskom cintoríne Mirogoj 25. mája 1928 a v tom istom roku boli jeho telesné pozostatky prevezené na rodné Slovensko a uložené do hrobky na Národnom cintoríne v Martine.

"Na jeho pohrebe plakali azda všetci slovenskí spisovatelia. Za svojho ho považovali štyri národy. Okrem Slovákov, Chorvátov a Argentínčanov mu vystavili svätorečenie v nekrológu aj Čiľania: „Ak my, neveriaci, máme mať svätcov, musíme kanonizovať tohto milosrdného slovanského lekára, ktorý urobil mnoho, mnoho pre úbohých.“

Perica Bencúrová neostala natrvalo depresívna, jej stav sa neskôr zlepšil. Odišla z Chorvátska, asi štyridsať rokov bývala v Trnave, kde ju navštevovali žiaci, ktorí sa o jej Matejovi učili v škole. Chcela byť s ním aj po smrti, preto Matici slovenskej zanechala peniaze, za ktoré postavili ich spoločnú hrobku na Národnom cintoríne v Martine."

Tento text: "nakoniec sa usadil v kúpeľnom mestečku Lipik v chorvátskej Slavónii, kde mu zomrela manželka Perica Didolićová. O dva roky nato zomrel v slavónskom Pakraci aj on"... treba čítať a rozumieť nasledovne:
Keď sa vrátil z Južnej Ameriky v roku 1926 "usadil sa v kúpeľnom mestečku Lipik..." a o "dva roky nato zomrel." Manželka Perica "žila striedavo v Chorvátsku a na Slovensku ("asi štyridsať rokov bývala v Trnave"). Umrela v Bratislave?) 93 ročná v r. 1971. Pochovaná je v Martine vedľa manžela.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články