Združenie vinárov a vinohradníkov

Kultúrne centrum Slovákov v Novom Sade?

Pokrajinský tajomník pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami Miroslav Štatkić a jeho zástupca Nebojša Kuzmanović rokovali dnes s veľvyslankyňou Slovenskej republiky v Srbsku Dagmar Repčekovou. Nastolená bola téma možnosti zriadenia kultúrneho centra Slovákov v Novom Sade, kde by pod jednou strechou sídlili viaceré naše kultúrne a mediálne inštitúcie.

 

Kultúrne centrum Slovákov v Novom Sade?

 

Na začiatku rozhovoru Štatkić zdôraznil, že AP Vojvodina najväčšiu pozornosť venúva zachovávaniu kultúry a kultúrneho dedičstva a zveľadeniu informovania v jazykoch národnostných menšín, ktoré tu žijú a tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho celkového dedičstva a kultúrnej mnohojazykovosti pokrajiny.

"Tiež podporujeme aj činnosť národnostných a kultúrnych inštitúcií všetkých menšinových komunít, aby sme im umožnili zachovanie vlastnej identity a duchovného dedičstva. V tom sú práve inštitúcie kľúčovo dôležité", dodal Štatkić.

Dagmar Repčeková, na druhej strane, poukázala na veľmi dobrú spoluprácu s AP Vojvodinou, o čom svedčí aj celkové postavenie a bezpečnostná situácia slovenského národnostného spoločenstva v pokrajine, rovnako ako podpora národnostných a kultúrnych inštitúcií vojvodinských Slovákov.

Konštatujúc, že je väčšina slovenských inštitúcií sústredená v mestách, kde sú Slováci najpočetnejšou etnickou skupinou, alebo sú osobitne rozpoznateľní, akými sú Petrovec a Kovačica, bolo dohodnuté, že sa preskúma možnosť zriadenia kultúrneho centra Slovákov v Novom Sade.

To stredisko by sa malo stať miestom, na ktorom by boli zhromaždené najdôležitejšie kultúrne a mediálne inštitúcie, počnúc od Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov až po týždenník v slovenskej reči Hlas ľudu.

Zdroj: http://www.vojvodina.gov.rs

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články