Voľby

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

„Odhaľovaním výtvarnej hodnoty vlasov ako štruktúry nespočetných čiar, čiže ako základných výtvarných prvkov, Saňa Stvorcová tvorí abstraktné obrazy v technike digitálnej tlače. Východiskom druhého cyklu jej obrazov sú staré krojované rodinné fotografie a ich časté podanie v podobe koláže na ručne tkanom plátne s ľudovým ornamentom." Povedal Vladimír Valentík, kurátor včera otvorenej výstavy v Galérii Zuzky Medveďovej v Petrovci akademickej maliarky Sane Stvorcovej z Kovačice.

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Na úvod vernisáže riaditeľka Múzea vojvodinských Slovákov Anna Séčová Pintírová poznamenala, že to múzeum vzniklo v roku 2012 a ono nadväzuje na múzeum v Petrovci založené v roku 1949. Dodala, že v ňom ochraňujú zo 5000 muzeálnych exponátov a starajú sa aj o najstarší dom v Petrovci z roku 1799, ktorý je pod ochranou štátu. Predstavujúc túto našu významnú kultúrnu ustanovizeň, ktorá zastrešuje aj Galériu Zuzky Medveďovej, Anna Séčová Pintírová zdôraznila, že Noc múzeí, v rámci ktorej usporiadali vernisáž, má za úlohu predstaviť múzeá čo širšiemu kruhu ľudí.

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

V rámci otváracieho programu premietnuté boli aj dva krátke animované filmy Sane Stvorcovej. Prvý film priblížil prvý cyklus obrazov Vlasy a druhý bol venovaný druhej časti expozície a autorka ho pomenovala Retrovizor, čiže Spätné zrkadlo. V tom filme, podobne ako aj v cykle obrazov, sa pohrávala so starými fotografiami a tak ako deti, aj ona osobám dokresľovala vlasy, fúzy, kvety...

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Noc múzeí a Saňa Stvorcová

 

Akademická maliarka Saňa Stvorcová sa narodila roku 1992 v Pančeve. Základnú školu a gymnázium absolvovala v Kovačici. Štúdium maľby začala v roku 2011 na Akadémii umení v Novom Sade v triede prof. Dragana Matića. Po akadémii v roku 2016 absolvovala dve master štúdiá – kreslenie a maľbu. Verejnosti sa predstavila deviatimi samostatnými a tridsiatimi kolektívnymi výstavami. Od roku 2015 pracuje ako výtvarný pedagóg na Gymnáziu Mihajla Pupina v Kovačici.

Na vernisáži zaspieval Komorný zbor Musica viva pod vedením Marieny Stankovićovej Krivákovej. Výstava Sane Stvorcovej potrvá do 31. mája 2018.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články