Voľby

Keď ľudská zloba hraníc nemá – II. svetová vojna

Najväčší vojnový konflikt v histórii, II. svetová vojna trvala šesť rokov a jeden deň. Začala sa 1. septembra 1939 a posledné boje sa skončili pred 75 rokmi 2. septembra 1945. Dňa 1. septembra 1939 po zinscenovaných incidentoch a provokáciách Nemecko zaútočilo na Poľsko. Do vojnových operácií ďalej bolo zapojených vyše 50 štátov. A potom už tragédiám a zverstvám, a z druhej strany strachu a plaču, nebolo konca kraja. Počas druhej svetovej vojny zahynulo viac ako 62 miliónov ľudí, z toho 40 miliónov tvoria civilné obete. Masaker ľudstva. Neslobodno ho zabúdať a treba ho pripomínať. Aby sa nikdy viac nič podobné nezopakovalo. V Báčskom Petrovci na zahynutých upomína pomník v strede osady s menami 91 osôb. Na kulpínskom starom cintoríne vedľa seba stoja tri hrobky s telesnými pozostatkami troch mladých mužov, z ktorých najmladší mal iba 18 a ďalší dvaja iba 20 a 21 rokov. Takých presmutných prípadov bolo na milióny.

 

Na kulpínskom cintoríne

 

Na kulpínskom cintoríne

 

Na kulpínskom cintoríne

 

Na kulpínskom cintoríne

 

Na kulpínskom cintoríne

 

Väčšina Európanov považuje, že sa vojna skončila 8. mája 1945, Rusi však oslavujú víťazstvo 9. mája, no a Američania dlhé roky vždy 2. septembra slávili tzv. V-J Day (Victory over Japan Day), sviatok však zrušili po urovnaní pomerov s Japonskom. Každopádne, v máji sa ešte druhá svetová vojna neskončila. Tuhé boje ešte pokračovali v Tichomorí medzi USA a Japonskom. Do vojny sa však ešte stihol zapojiť aj Sovietsky zväz.

 

Pomník padlým bojovníkom v Petrovci

 

Pomník padlým bojovníkom v Petrovci

 

Pomník padlým bojovníkom v Petrovci

 

Pomník padlým bojovníkom v Petrovci

 

Pomník padlým bojovníkom v Petrovci

 

Keď napokon Spojené štáty zhodili na Nagasaki a Hirošimu ničivé atómové bomby, bolo rozhodnuté. Japonci definitívne kapitulovali 2. septembra 1945. Dá sa s istotou povedať, že zhodenie atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki bolo jednou z najvražednejších vojenských akcií v histórii. Následky radiácie sa v Japonsku dodnes prejavujú. Mnoho historikov tiež tvrdí, že hoci bomby efektívne ukončili Druhú svetovú vojnu, ich použitie odštartovalo ďalší konflikt, Studenú vojnu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články