Voľby

Delegácia NR SR navštívila Kovačicu

V nedeľu 13. novembra Kovačicu navštívil predseda Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky Marián Kéry, členovia výboru Martin Čepček a Romana Tabák a Silvia Gáberová zo služby protokolu. Vysokí hostia si dopriali nedeľňajšiu prechádzku po umeleckých galériách v Kovačici a odpoludnie využili na návštevu Galérie insitného umenia, Galérie Babka a Pamätného domu Martina Jonáša. Delegáciu Národnej rady Slovenskej republiky sprevádzal J.E. Fedor Rosocha, veľvyslanec SR v Srbsku a Monika Podsklanová Šuhajdová. O insitnom maliarstve a činnosti kovačických galérií hostí poinformovali Anna Žolnajová Barcová, riaditeľka Galérie insitného umenia a Pavel Babka, riaditeľ Galérie Babka.

 

Delegácia NR SR navštívila Kovačicu

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

V neformálnych rozhovoroch dôraz bol kladený na prípravy zápisu Slovenského insitného maliarstva zo Srbska na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Z iniciatívy Pavla Babku a Galérie Babka naše maliarstvo bolo ešte pred desaťročím zapísané na Národný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska a už vtedy sa ako logický smer javil možný zápis na UNESCO-vu listinu. Túto neľahkú a nanajvýš náročnú cestu si Galéria Babka napriek mnohým prekážkam predsa zvolila a postupne spĺňala podmienky stanovené UNESCO-m. Neskôr sa k nej pridala aj Galéria insitného umenia a od vlani už aj oficiálne spolu kráčajú v tom smere. Nápomocnú ruku ochotne podáva aj Slovenská republika. Stanovený cieľ je čoraz bližšie.

Hostia zo Slovenska sa stretli aj s predstaviteľmi Obce Kovačica a predstaviteľmi miestnych spoločenstiev Kovačica a Padina. Prítomní boli Jaroslav Hrubík, predseda obce Kovačica, Petar Višnjički, zástupca predsedu obce Kovačica, Marijana Melišová, asistentka predsedu obce Kovačica, Adam Jonáš, predseda Rady miestneho spoločenstva Kovačica a Ondrej Hlavča, predseda Rady miestneho spoločenstva Padina.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články