Voľby

Neblahá situácia v SVD

Zástupca pokrajinského tajomníka pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami Nebojša Kuzmanović včera prijal riaditeľku Slovenského vojvodinského divadla (SVD) z Báčskeho Petrovca Vieru Krstovskú, s ktorou rokoval o možnosti ďalšej spolupráce. Podľa správy zverejnenej na webe pokrajinskej vlády spolubesedníci sa uzhodli na tom, aby v nadchádzajúcom roku, jubileum jednej z najdôležitejších inštitúcií kultúry Slovákov v Srbsku, ktorá na budúci rok oslávi 15 rokov pôsobenia, pokrajina podporila premiérou jedného divadelného predstavenia. Premiéra by sa mala zrealizovať v marci. K včerajšiemu stretnutiu došlo desať dní po tom, ako Viera Krstovská usporiadala tlačovú besedu, na ktorej poukázala na výrazne ťažké postavenie SVD.

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Foto: www.vojvodina.gov.rs

 

Na tlačovke usporiadanej 5. júla Viera Krstovská ozrejmila, že Slovenské vojvodinské divadlo, ktoré je profesionálnym divadlom, bolo založené v roku 2003 a zo začiatku z pokrajiny dostávalo prostriedky na tri premiéry a 20 zájazdov. V minulom roku suma bola podstatne zredukovaná, zviedlo sa na iba 800 tisíc dinárov. Podľa riaditeľkiných slov v tomto roku sa Slovenské vojvodinské divadlo tiež uchádzalo o prostriedky z vojvodinského rozpočtu. S poľutovaním však konštatovala, že v polovici mája z Pokrajinského sekretariátu pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami dostali správu, podľa ktorej oba ich projekty: Nové divadelné predstavenie a Festival Petrovské dni divadelné, boli zamietnuté. Pri tej príležitosti Krstovská podotkla, že podobného osudu sa dožili nielen ich, ale aj mnohé iné projekty. Spresnila, že na súbeh bolo zaslaných až 118 projektov, z ktorých bolo schválených 11, z čoho iba dva pre profesionálne divadlá.

Náš týždenník Hlas ľudu a novinár Jaroslav Čiep o tom písal TU: http://hl.rs/pokrajina-nechce-financovat-predstavenia-po-slovensky/

Na včerajšom stretnutí Nebojša Kuzmanović zdôraznil, že sa snažia, v súlade s rozpočtovými možnosťami, rešpektovať prioritné činnosti, medzi ktoré patrí aj činnosť SVD. Viera Krstovská sa poďakovala za pochopenie zdôrazňujúc, že je podpora Pokrajinskej vlády a rezortného sekretariátu zvlášť dôležitá v realizácii tradičného divadelného festivalu v Báčskom Petrovci. Petrovské dni divadelné v tomto roku budú prebiehať v dňoch 22. – 26. septembra a finančne ich podporili Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, republika, obec Báčsky Petrovec a početní sponzori.

Petrovské dni divadelné budú, avšak tohto roku SVD nepoteší divadelných nadšencov premiérou. Za 14 rokov pôsobenia naše profesionálne divadlo zrealizovalo 28 premiér, na ktoré môžeme byť hrdí. O nich viac TU: http://svdivadlo.wixsite.com/divadlo/past-productions

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Neblahá situácia v SVDpravdivost 2017-07-15 23:13
Bola by som rada ked by aj važeny pan Čiep skor ako čo napiše svoju mienku, overil si informacie ktore piše a podava čitatelom menovaneho tyždenika.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články