Dejiny školy

Dalmatínske piesne pre dušu v SVD

Združenie juhobáčskych Chorvátov usporiadalo vo štvrtok 22. decembra 2022 v Slovenskom vojvodinskom divadle v Báčskom Petrovci krásny dobročinný vianočný koncert. Vstupné bol dobrovoľný príspevok a ten bol určený Združeniu osôb s invaliditou Objatie/Zagrljaj z Kulpína. Škoda len, že si viac dobrých ľudí nenašlo dnes podvečer čas – mali by dvojnásobný pôžitok: z krásnych dalmatínskych piesní s príchuťou mora, soli a lásky a pôžitok z dobrého skutku a pomoci blížnemu. Na koncerte vystúpila „klapa" Chorvátskeho kultúrno-osvetového spolku Jelačića z Petrovaradína s repertoárom dalmatínskych piesní a Komorný zbor Musica viva, ktorý šíril ducha štedrosti a lásky predvedením vianočných piesní. Aj keď išlo o humanitárny koncert, ale aj prvé verejné vystúpenie združenia Chorvátov z Báčskeho Petrovca, pozvanie na koncert ignorovali tak predstavitelia lokálnej samosprávy, ako aj naše strešné inštitúcie. Prvý rad predsa nezostal prázdny, sedeli tam Goran Kaurić , zástupca pokrajinskej tajomníčky pre kultúru, Lazar Cvijin, predseda Výkonného výboru Chorvátskej národnostnej rady a tiež aj Ninoslav Radak a Ivan Majić, predstavitelia Demokratického zväzu Chorvátov vo Vojvodine, ako aj Dr. Darko Polić, riaditeľ Základiny Bána Josipa Jelačića.

 

Dalmatínske piesne pre dušu v SVD

 

Dalmatínske piesne pre dušu v SVD

 

Dalmatínske piesne pre dušu v SVD

 

Dalmatínske piesne pre dušu v SVD

 

Dalmatínske piesne pre dušu v SVD

 

Jedným z predsavzatí, ktoré si Združenie juhobáčskych Chorvátov vytýčilo je zjednotenie všetkých Chorvátov v Juhobáčskom obvode, ktorých je tu viac ako desaťtisíc.

Zorganizovaním tohto humanitárneho koncertu, na ktorom sa vyzbierajú finančné prostriedky na pomoc Združeniu osôb so zdravotným postihnutím z Kulpína, chceli ukázať, že aj keď sú tu v obci Báčsky Petrovec veľmi malá komunita, majú veľké srdce otvorené na spoluprácu. Predvianočný čas je tou správnou príležitosťou na rozdávanie darčekov, štedrosť, prejavovanie solidarity s blížnymi a pestovanie ducha spolupatričnosti, – znelo to z príhovorov moderátorky a hostí.

V Báčskom Petrovci sa v období medzi dvoma svetovými vojnami začali usadzovať katolícki Chorváti z Chorvátska a Bosny a Hercegoviny. Keďže ich počet narastal nariadil vtedajší prednosta Báčskej apoštolskej administratúry biskup Lajčo Budanović v roku 1937 postaviť katolícky kostol svätého Adalberta, ktorý postavili o rok neskôr podľa projektu architekta Baltazara Dulića a tento kostol dodnes zdobí centrum Báčskeho Petrovca. Chorvátski prisťahovalci prichádzali do Báčky a Báčskeho Petrovca aj po druhej svetovej vojne a dnes ich komunita v Petrovci počíta niečo viac ako sto členov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články