Istorija škole

XXIII. Petrovské dni divadelné

V sieni Slovenského vojvodinského divadla (SVD) včera večer štartovali Petrovské dni divadelné a oslava 15-ročnice profesionálneho divadelníctva vojvodinských Slovákov. V slávnostnom otváracom programe pomenovanom Viac ako hra? autori textu a réžie Ján Chalupka a Richard Sanitra akoby seba a nás spovedali, či to naše profesionálne divadlo je len o tej hre, alebo tu ide aj o niečo viac. V trochu akoby nezáväznom otváracom ceremoniály účinkovali dve dvojice: Ondrej Brna a Petra Sirácká a Svetlana Gašková a Marek Rozkoš, ktorí nakoniec museli aj skutočne improvizovať a scenár prispôsobovať komplikáciám s technickými poruchami, čo prítomní odmenili potleskom. Veď, divadelníci a skutoční milovníci divadla (včera tam boli prevažne takí, kým tí druhí, ktorí tam mali byť, asi boli zaneprázdnení) ľahko dokážu pochopiť, že byť v rangu profesionálov a mať iba troch zamestnancov, mať vysoko postavenú latku a zápasiť pritom s množstvom problémov, plátať diery s financiami a programovými a technickými záležitosťami – to je už iste viac ako hra, v ktorej treba obetovať aj kus seba.

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

Obecenstvu v nie celkom plnej sále sa pred otvorením festivalu prihovorili predseda obce Báčsky Petrovec Srdjan Simić, súčasná riaditeľka divadla Viera Krstovská a prvý riaditeľ Slovenského vojvodinského divadla Vladimír Valentík. V poradí XXIII. Petrovské dni divadelné spoločne otvorili dvaja herci a dvaja riaditelia: Svetlana Gašková a Marek Rozkoš a Viera Krstovská a Vladimír Valentík.

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

XXIII. Petrovské dni divadelné

 

V pokračovaní večera nasledovalo prvé divadelné predstavenie.Je divadlo a vôbec všetko ľudské ilúziou? Bengt Ahlfors v predlohe Iluzionisti prináša vtipné pohľady a názory zástupcov troch rozdielnych generácií. Divadelný bard, herec Kazimír Kant, trávi jeseň života v spomienkach na svoje javiskové postavy a v hypochondrickom očakávaní „smrteľných" príznakov. Jeho jednotvárny život nečakane spestrí návšteva ambicióznej mladej ženy s rukopisom divadelnej hry. Cynický humor skúseného herca striedajú šarmantné historky z divadelného zákulisia a vtipná zápletka graduje s príchodom praktického lekára, ktorý prináša inú optiku na život a svet divadla... S touto hrou sa predstavilo Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena pod réžijnou taktovkou kulpínskeho rodáka Michala Babiaka. Hlavný protagonista Vladimír Rohoň týmto predstavením oslavuje svoje sedemdesiatiny. Okrem neho v predstavení hrajú Iveta Marcineková a Marek Rozkoš a všetci traja si zaslúžili priazeň publika.

XXIII. Petrovské dni divadelnú potrvajú do pondelka. O programe viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10367-festival-23-petrovske-dni-divadelne

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články