Istorija škole

Pred 80 rokmi v októbri

Boli v najkrajších rokoch... Snili o krajšom, slobodnejšom a človeka dôstojnejšom živote. Najstarší z nich mal 28 rokov a najmladší sotva 17. Medzi nimi sa nachádzal študent filozofie a študent práva, ale i robotník, krajčír a kováč. V tú noc boli podelení do troch skupín. V jednej bol Pavel Ďuga, Ján Marčok a Ondrej Širka, v druhej Samuel Poniger a Martin Hrubík a v tretej Branislav Mokić a Ján Labáth. Sedem odvážnych mladíkov zažalo prvé plamene slobody. Horííííí! Horíííí! A obloha zrazu bola osvetlená z oboch strán Petrovca. Konope boli suché a plamene vysoké. Piati z týchto mladíkov, ktorí konope zapálili sa o necelé dva mesiace 28. októbra 1941 rozlúčili so životom na petrovských šibeniciach, jeden preháňaný a trýznený skonal kdesi v ďalekej ruskej zemi a len jeden z nich mal šťastie uvidieť svetlo slobody.

 

Pred 80 rokmi v októbri

 

Tieto údaje uvádza v texte Spomienka na pálenie konopí v Petrovci v roku 1941 zverejnenom v knihe Tak sme to videli (Obzor Nový Sad 1974) Miroslav Krivák. Tri dni pred vykonaním trestu smrti Vojenský súd maďarského kráľovského vojska odsúdil ich na smrť obesením. Obesení petrovskí prvobojovníci padli za slobodu so smelými odbojovými heslami na perách...

V chronológii národnooslobodzovacieho hnutia vo Vojvodine (Hronologija narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini) sa uvádzajú tieto dátumy pálenia konôp:

- 2. septembra 1941 v Báčskom Petrovci a Kysáči partizánske skupiny zapálili konope.
- Začiatkom septembra väčšia skupina báčskopetrovských diverzantov zorganizovala pálenie konôp aj v okolitých mestách. Zničených bolo 235 vagónov konôp hodnoty vyše 400.000 pengov. (Správa Komunistickej strany Juhoslávie z dňa 2.9.1941).
- Rovnako v noci z 1. na 2. októbra na troch miestach v chotári členovia KPJ a SKOJ zapálili ďalšie konope a spôsobili tak škodu asi 350.000 pengov.
- tiež v noci z 1. na 2. októbra diverzantská skupina z Kysáča zapálila v Zmajeve konope kde zhorelo 55 vagónov konôp a škoda bola zhodnotená na asi 200 tisíc pengov.
- 8. októbra 1941 v Báčskom Petrovci polícia zatkla šesť členov KPJ: Pavla Ďugu, Branislava Mokića, Andreja Širku, Jána Marčoka, Martina Hrubíka a Jána Labáta a
- 14. októbra ešte 12 osôb bolo zatknutých (Hronika južne Bačke, str 106).
- 25. októbra Vojnový súd maďarského kráľovského vojska odsúdil organizátorov a účastníkov pálenia konôp v okolí Petrovca. Na smrť obesením boli odsúdení Jovan Žeravljev, Ljubomir Doroslovački, Rudo Hrubík, Branislav Mokić, Pavel Ďuga, Ján Marčok, Martin Hrubík a Ján Labát, kým trest doživotia vyriekli Samuelovi Ponigerovi a na 12 až 15 rokov väzenie boli odsúdení Juraj Spevák, Andrej Širka a Gavra Popadić z Kulpína.
-28. októbra bol vykonaný rozsudok popravením.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články