Istorija škole

V Srbsku zajtra „Modrý pondelok"

Deň, celosvetovo známy ako Blue Monday (modrý alebo pochmúrny pondelok), tento rok pripadne na 17. január. Tretí pondelok v januári vyhlásili britskí vedci za najdepresívnejší deň v roku. Blue Monday – modrý ako slzy, plač, chlad. V sebe sústreďuje najhoršie situácie, ktoré na človeka čakajú: ide o pondelok, teda deň po víkende, v januári, keď je zima, tma, dni sú krátke, vianočné sviatky už preč, peňaženka pre väčšinu ľudí skôr prázdna, výdavky koncom predchádzajúceho roku mohli byť vysoké a začínajú prichádzať účty... Navyše, aj od Nového roka a prijatých predsavzatí už prešlo dosť času a na tie naše „pevné" predsavzatia možno začal pomaly padať prach zabudnutia. Tohtoročný "modrý pondelok" bude v Srbsku ešte viac pochmúrny aj kvôli päťciferným číslam nových infekcií koronavírusom, kvôli dlhým radom čakajúcich pred zdravotníckymi inštitúciami, plným novinovým stĺpcom sklamaní z vyhostenia Novaka Djokovića z Austrálie a kvôli plným ústam ošúchaných fráz a analýz dnešného referenda.

 

V Srbsku zajtra „Modrý pondelok"

 

Pochmúrnu náladu mnohým navodzujú neustále vtĺkania do hlavy nejakých pochybných "právd" a ubezpečovaní, že sa dobre máme. Svedkami sme neustálych hádok politikov, verbálnych konfliktov, špinenia všetkého a každého, klamstiev zo všetkých strán, morálneho úpadku... Zlo začína vládnuť medzi nami a nedôvera sa usádza v nás.
Ak sa v týchto dňoch necítite vo svojej koži, máte na to plné právo.

Plné právo mali aj tí, čo bojkotovali dnešné referendum o ústavných zmenách. Koalícia Občianska Vojvodina dokonca vyzývala na bojkot so zdôvodnením, že je táto súčasná ústava nezákonná a nelegitímna a žiadne čiastočné zmeny ju nedokážu napraviť. Iba prijatie úplne novej Ústavy Srbska, ktorá by zaručila skutočnú decentralizáciu krajiny by mohlo napraviť krivdu spáchanú na Vojvodine.

Súčasná Ústava Srbska, ktorá bola narýchlo vypracovaná zdanlivo s cieľom „zachovať Kosovo", len posunula Srbsko, a spolu s ním aj Vojvodinu, do bahna neúprosného centralizmu a beznádeje. Vojvodina dnes, po viac ako 15 rokoch od prijatia ústavy, nielenže nezískala späť svoju autonómiu, ale stala sa takmer zakázaným slovom, ktoré sa už nesmie použiť ani len v predpovedi počasia, nieto vo verejnom diskurze. Píše portál Autonomija.

Mnohí voliči si možno uvedomili, že žijú v krajine, kde sú pravidlá demokracie iba deklaratívne. Orgány moci nakoniec všetko prispôsobia svojim záujmom. Načo potom mrhať svoj čas! Pre úspešné referendum viac nie je potrebná nadpolovičná väčšinu, cenzus totiž nedávno zrušili a tak hoci aj malé percento voličov dnes pristúpilo k urnám, referendum je úspešné.

Avšak... Referendum a veľmi nízka odozva voličov predstavuje snáď akýsi lakmus, ktorý svedčí aj o tom, že vládnuca strana stráca dôveru svojich členov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články