Istorija škole

Za nami bohatý víkend

Na 14. Festivale zlatých ansámblov v Novom Sade sa zúčastnil aj Kultúrno-osvetový spolok Jednota z Hložian a medzi najúspešnejšími tanečnými súborami ako sú: ANIP Branka Krsmanovića z Belehradu, SKC Stevana Mokranjaca z Viedne, Ansamblu Timišul z Temešváru , Ansamblu Vila z Nového Sadu získal titul zlatého súboru Srbska na rok 2022. V Starej Pazove v sobotu 5. novembra vyhlásili výťazov Divadelného vavrínu 2022. Predstavenie ĽUD-MILÁ podľa literárnej predlohy autorky Edity Ďurčovej, víťazky literárnej súťaže "Poď sa vypísať!" v réžii lektorky divadelnej dielne Píšeš? Píšem! Silvie Svákusovej (oboch projektov organizovaných Divadlom Janka Čemana v Pivnici) je absolútnym víťazom festivalu Divadelný Vavrín 2022 a Andrea Miháľová získala hlavnú cenu za ženský herecký výkon. V Sente diváci a milovníci komorného spevu mali možnosť vychutnať si počas uplynulého víkendu hudobný program Rozospievaná Vojvodina na ktorom sa zúčastnil reprezentant Báčskeho Petrovca – Komorný zbor Musica viva so svojou dirigentkou Marienou Stankovićovou Krivákovou.

 

Foto KOS Jednota Hložany

 

Foto KOS Jednota Hložany

 

Foto KOS Jednota Hložany

 

Foto KOS Jednota Hložany

 

V Sente v sieni niekdajšej župnej radnice, v prekrásnej budove, ktorú v súčasnosti používa mestská správa tohto mesta sa publiku predstavili štyri rozličné zbory s rôznym programom, od duchovných až po moderné piesne. V Sente sa 5. 11. 2022 po prvý raz konal večierok zborovej hudby, ktorý organizoval miestny ženský spevácky zbor Musica Tisiana.

V Kovačici dnes 6. novembra usporiadali oslavu 30. výročia založenia ženského cirkevného spevokolu. Organizátorom bol SEAVC Kovačica.

Asociácia pre výskum kultúry Slovákov vo Vojvodine vedená predsedníčkou Annou Medveďovou, usporiadala v piatok 4. novembra a sobotu 5. novembra v Báčskom Petrovci vzdelávania v oblasti folklóru v rámci cyklu školení pod názvom: Tradícia nezahynie!(?) Hudba a spev v tradičnej kultúre. Tanec v systéme tradičnej kultúry.

V Kysáči počas minulého víkendu prebiehali dielne Slovenské ľudové remeslá: slovenská ľudová výšivka, maľované taniere a čipkárstvo- háčkovanie. Dielne usporiadal akademický maliar Michal Ďurovka.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články