O nás

Z Hložian do Aradáča a ďalej do Kysáča

Taká je tohtoročná prvá časť púte zimnej akcie Slovenského vydavateľského centra Zima s knihou, v ktorej SVC každoročne prezentuje svoju minuloročnú činnosť. Riaditeľ vydavateľstva Vladimír Valentík so zimnou knižnou akciou v tomto roku vyštartoval z Hložian, kde osobitne predstavil najnovšie memoárové prózy Viery Benkovej. Včera v Aradáči dôraz kládol na knihy manželskej dvojice Kataríny a Ivana Bagľašovcov a už na utorok 13. februára Kysáčania sa budú môcť bližšie zoznámiť s tvorbou Daniela Pixiadesa. V Aradáči, okrem prezentácie knihy ľudovej slovesnosti pre deti Enike benike krikel bé Kataríny Mosnákovej Bagľašovej, usporiadali aj krst knihy Dr. Ivana Bagľaša Osobnosť, základné psychické potreby a motivácia ako prediktory well-beingu v pracovnom a akademickom prostredí.

 

Foto dokumentácia Kataríny Mosnákovej Bagľašovej

 

Foto dokumentácia Kataríny Mosnákovej Bagľašovej

 

Foto dokumentácia Kataríny Mosnákovej Bagľašovej

 

S knihou Enike benike krikel bé sa literárna verejnosť už viackrát oboznámila, o nej viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10053-vystava-s-prezentaciou. Kniha aradáčskeho rodáka Ivana Bagľaša Osobnosť, základné psychické potreby a motivácia ako prediktory well-beingu v pracovnom a akademickom prostredí vyšla spod tlače začiatkom tohto roka v Slovenskom vydavateľskom centri v spoluvydaní s Pedagogickou fakultov UMB v Banskej Bystrici ako 18. zväzok v rámci edície Vedecké zošity. Povedal Vladimír Valentík a dodal, že je to zároveň aj prvá vedecká kniha z oblasti psychológie napísaná a vydaná v radoch vojvodinských Slovákov. Podľa jeho slov, v rámci tejto edície najčastejšie vychádzali knihy z lingvistiky, zriedkavejšie z historiografie alebo pedagogiky. Najnovšia publikácia uvedenej edície je z oblasti pozitívnej psychológie, v ktorej výskum medziiným porovnáva zamestnancov a študentov na Slovensku a v Srbsku.

 

Foto dokumentácia Kataríny Mosnákovej Bagľašovej

 

Foto dokumentácia Kataríny Mosnákovej Bagľašovej

 

Foto dokumentácia Kataríny Mosnákovej Bagľašovej

 

V rámci večierka Ivanovi Bagľašovi boli odovzdané autorské výtlačky. Ide o odbornú knihu, ktorá je rozšírením jeho doktorskej dizertačnej práce.

Včerajší literárny večierok usporiadal Miestny odbor Matice slovenskej a na ňom vystúpili i žiaci základne školy.

Ďalšia zastávka Zimy s knihou bude v utorok 13. februára v Kysáči. O 18.00 v Knižnici M. Babinku Spolok kysáčskych žien privíta Vieru Benkovú, Katarínu Pucovskú a Vladimíra Valentíka.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 Sv. Cyril znovu na Slovensku..pd 2018-02-10 22:38
Bratislava 10. februára (TASR) – Pri príležitosti sviatku spolupatrónov Európy, svätých Cyrila a Metoda, ktorý pripadá na stredu 14. februára, si ich pripomenú veriaci počas svätej omše. Tá sa uskutoční v sobotu v Kostole svätého Kríža v bratislavskej mestskej časti Devín o 14.00 h.

Omša sa bude niesť v duchu 1150. výročia schválenia prekladu liturgie do staroslovienčiny. "Počas dňa si ľudia budú môcť uctiť relikvie duchovných učiteľov sv. Cyrila a sv. Klementa priamo v kostole," povedal Marián Šuran z občianskeho združenia Dedičstvo otcov. Pri tejto príležitosti v sobotu otvoria v kultúrnom dome v Devíne aj výstavu, ktorá je venovaná prvej písomnej kultúre Slovákov.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články