O nás

Konečná stanica

...a tí, čo na nej zostávajú, vyprevádzajú tých, čo odchádzajú. Všetci spolu im mávajú s naivným, ale pritom dobráckym a ľudským úsmevom. V konečnej stanici málokto chce zostať. Tam iba málokedy zablúdi dajaký vlak a neraz neprídu ani tie ohlásené. To si tí tam „dôležití" z väčších centier často uťahujú z týchtam „chudákov" z konečnej stanice a nechápu ich vážne. Sú to však ľudia s citom a láskou, zriedkaví v tomto už globálne znecitlivenom svete. Sú ale zatlačení do periférie, keďže sa „v centrách" s ľudskosťou už neveľmi chcú obťažovať. Legendárna Štepkova predloha Konečná stanica v podaní kulpínskych divadelných ochotníkov a v režisérskom videní Alexandra Baka, by sa pre 12-členný kulpínsky divadelný kolektív mohla a mala stať predsa len počiatočnou stanicou. Aby z nej vyštartovali na zájazdy a čo viac divákom doma a v zahraničí umožnili aspoň chvíľku byť lepšími.

 

Konečná stanica

 

Konečná stanica

 

Konečná stanica

 

Na premiére 9. februára 2018 v preplnenej sále kulpínskeho domu kultúry aj tí početní, čo dve hodiny museli postojačky sledovať predstavenie, takmer nepocítili ako čas rýchlo plynie. Smiali sa, tlieskali, s hercami si aj pospevovali. Nikomu nevadilo, že tóny znejú nečisto, falošne...Všetko bolo blízke, zrozumiteľné. Akoby to bol príbeh o nás...

 

Konečná stanica

 

Konečná stanica

 

Konečná stanica

 

V čakárni železničnej stanice upratovačka sníva o láske, ktorá ju opustila, bezdomovec už nemá kam, keďže jeho obrazy už ani nemá kto kupovať, mladý gitarista je tiež úplne bez nádeje, drogovo závislý, doktor diplom nemá, kňaz sa pokúša ešte urobiť čo-to pre pozostalé spoločenstvo, diler diluje prášky – ale tie pracie, vdova hľadá útechu a stredoškoláčka dobrú príležitosť. Tvrdá policajná detektívka trpí z chronického nedostatku lásky...

 

Konečná stanica

 

Konečná stanica

 

Konečná stanica

 

S režisérom Alexandrom Bakom kulpínski ochotníci už skôr spolupracovali pri stvárnení predstavenia Pohreb: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5506-pohreb. Rovnako ako tú predošlú, aj predlohu Stanislava Štepku Konečná stanica spoločnou snahou „ušili" na mieru nášho diváka. Nikomu nevadila jednoduchá scénografia a domácke kostýmy.

V Konečnej stanici hrajú: Ján Trpinský, Viera Dorčová Babiaková, Katarína Kolárová, Ján Kolár, Alexander Bako, Ján Chalupka, Jasna Chalupková, Michal Fehér, Mária Koruniaková, Vlastislav Zelenák, Daniel Zelenák a na harmonike hrá Jana Šimová.

Blahoželáme!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články