O nás

Odchádzajúci veľvyslanec Šani Dermaku

Zajtra a pozajtra v Srbsku oslavujeme Deň štátnosti, Sretenje. V Bratislave v hoteli Bôrik pri príležitosti tohto štátneho sviatku Srbska usporiadali recepciu, ktorá bola zároveň rozlúčkou so srbským veľvyslancom Šani Dermakom.

 

Veľvyslanecká priateľská reťaz, zľava-doprava: veľvyslanci Číny, Spojených štátov, Nemecka, Srbska (Šani Dermaku), Grécka, Francúzska, Južnej Kórei, Kanady a Veľkej Británie. Samozrejme boli i ďalší veľvyslanci – uvádza autor fotografie Pavol Demeš

 

Veľvyslanecká priateľská reťaz, zľava-doprava: veľvyslanci Číny, Spojených štátov, Nemecka, Srbska (Šani Dermaku), Grécka, Francúzska, Južnej Kórei, Kanady a Veľkej Británie. Samozrejme boli i ďalší veľvyslanci – uvádza autor fotografie Pavol Demeš

 

Pred týždňom 7. februára minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter prijal veľvyslanca Srbskej republiky v SR Šani Dermaka, ktorý tento mesiac končí na svojom poste. Obidvaja vyzdvihli bezproblémovú komunikáciu krajín a plánujú v nej pokračovať aj po výmene veľvyslanca.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR komunikovalo s Veľvyslanectvom Srbskej republiky v SR najmä otázky zamestnávania srbských občanov na Slovensku. Práve tam sa ukazuje, že je potrebná užšia spolupráca. „Chcem sa poďakovať odchádzajúcemu veľvyslancovi za promptnú súčinnosť pri riešení problémov, ktoré sa týkajú najmä odhaľovania nekalých praktík pri zamestnávaní aj srbských občanov. Vďaka intenzívnejšej spolupráci kompetentných úradov vieme rýchlejšie reagovať na prípady nelegálneho zamestnávania a zabezpečiť občanom Srbskej republiky adekvátne pracovné podmienky na Slovensku," povedal minister Ján Richter a uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojej webovej stránke.

Výsledkom spolupráce je aj informačný leták pre Srbov, ktoré pripravilo slovenské ministerstvo práce a jeho distribúciu zabezpečuje v spolupráci so srbským ministerstvom a veľvyslanectvom. Obsahuje užitočné informácie o možnostiach vykonávania práce na Slovensku, o pracovno-právnych nárokoch, ako aj o sociálnom zabezpečení. Na základe informácií môže zahraničný zamestnanec zistiť, či u nás pracuje legálne alebo je na našom území protizákonne. „Veľmi oceňujem aktivitu ministerstva, pretože takto dostanú naši občania všetky potrebné informácie o pobyte a o práci na Slovensku. Tieto informácie máme zverejnené aj na našej webovej stránke, aby sa dostali k čo najširšiemu okruhu ľudí," vyzdvihol prínos veľvyslanec Srbskej republiky v SR Šani Dermaku. Zároveň sa poďakoval ministrovi Jánovi Richterovi za ochotu vždy riešiť problémy v danom okamihu.

Na stretnutí sa zhodli, že je potrebné v takejto spolupráci pokračovať aj v ďalších rokoch, keďže obe krajiny sú si blízke a v Srbsku žije početná komunita Slovákov.

 

Zdroj: www.employment.gov.sk

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články