O nás

Zima s knihou v Hložanoch

V kaviarni Pod lipami v Hložanoch včera pokračovala tradičná akcia Slovenského vydavateľského centra (SVC) z Báčskeho Petrovca Zima s knihou. V mene Spolku žien Slovenka z Hložian, spoluorganizátora včerajšej akcie, prítomných privítala predsedníčka Viera Miškovicová a slovo ďalej odovzdala Vladimírovi Valentíkovi, riaditeľovi SVC. Keďže vlani v tomto vydavateľstve vyšlo vyše 30 kníh, o témy nebola núdza. Odzneli verše či úryvky z najnovšej produkcie SVC, s osobitným dôrazom na zbierku Panónske haiku, o čom hovorila ich autorka Viera Benková. Básnickú zbierku Kaleidoskop a memoáre Zápisky bez poradia, nášho exilového spisovateľa Daniela Pixiadesa z Kanady, priblížila ich prekladateľka Katarína Pucovská. Úryvky z niektorých ďalších kníh prečítali Alena Pešková, Miriam Murtínová a Jasminka Činčuráková Galambošová. Večer bol príjemný, skôr jarný ako zimný, čo snáď prispelo k dobrej návštevnosti tejto, v poradí tretej tohtoročnej Zimy s knihou. Pozoruhodný bol tiež záujem o kúpu kníh, čo iste posmeľuje nielen autorov a vydavateľa, ale iste i všetkých nás. Veď kniha je ako dobrý priateľ, odbremení myseľ, poúča a zošľachťuje, treba jej preto venovať čas.

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

Zima s knihou v Hložanoch

 

Náležitá pozornosť sa venovala najnovšiemu románu pre deti hložianskeho rodáka Andreja Čipkára, autora učebníc a cestopisov. V tomto svojom najnovšom diele autor deťom na súčasný spôsob približuje niekdajší spôsob života. Z neho sa dozvedia napríklad o sedemmíľových bačkorkoch, grifliach a iných dôležitých veciach z minulosti našich detí.

Zima s knihou bude pokračovať na sobotu 9. februára v Pivnici, kde v rámci IX. seminára zborového spevu Nová pieseň usporiadajú prezentáciu knihy Dr. Juraja Súdiho Činnosť slovenskej zborovej kultúry a jej vplyv na rozvoj a šírenie interkulturality vo Vojvodine. Po víkende, v pondelok 11. februára sa Zima s knihou presťahuje do Kulpína. Vladimír Valentík, riaditeľ Slovenského vydavateľského centra, predstaví vlaňajšiu knižnú produkciu SVC, spisovateľka Viera Benková bude hovoriť o svojej najnovšej tvorbe, prekladateľka Katarína Pucovská priblíži dielo Daniela Pixiadesa, kysáčskeho rodáka a kulpínskeho učiteľa, žijúceho v Kanade a Viera Dorčová Babiaková prečíta básne z najnovšej básnickej zbierky kulpínskeho rodáka Michala Ďugu.

Večierok sa bude konať 11. februára 2019 o 19. hod. vo Vojvodinskom múzeu v Kulpíne, vo vedľajšej budove Poľnohospodárskeho múzea.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články